Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 53
27 december 2004 t/m 2 januari 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Boekje Aukje Smit Leeuwarder Courant, 29 december 2004: De 'nog levende' dode en andere verhalen.
Aukje Smit uit Oudega (Gaasterlan-Sleat) is sinds zes jaar de bode van begrafenisvereniging De Laatste Eer in Oudega, Kolderwolde en Elahuizen. Ze schreef een bundel met anekdotes uit haar loopbaan „dêr 't ik letter noch wolris om glimkje koe.". Een belevenis die bode Aukje Smit nooit zal vergeten? Die keer dat ze struikelde over een nageboorte van een koe. Ze was op een boerderij om een uitvaart te regelen en hielp de chauffeur van de lijkwagen met het uitladen van de kist. Plots kwam de hond aanlopen met de nageboorte in zijn bek. Hij dropte het glibberige ding voor haar voeten. „Ik glide healwei ut en siet sawat op myn efterwurk. De famylje fan de ferstoarne boer hat lokkich neat murken." Het is geen gezellig onderwerp, want niemand praat graag over de dood. Toch schreef Aukje Smit uit Oudega (GS) een boekje met grappige en ontroerende belevenissen tijdens haar werk als bode. Aanleiding was het honderdjarige bestaan van begrafenisvereniging De Laatste Eer in Oudega, Kolderwolde en Elahuizen.................

VPRO gids, 30 december 2004:
Stoepmonumenten
Remsporen en gebroken glas waren tot eindjaren tachtig meestal de enige stille getuigen na dodelijke verkeersongelukken. Maar tegenwoordig zijn dat vaak bloemen, kaarsen, foto's, brieven en teddyberen. Het is bijna standaardprocedure geworden dat vrienden en nabestaanden na ongelukken samen de slachtoffers herdenken en rouwen op de plek des onheils. Hierdoor zijn inmiddels een groot aantal zogenaamde tijdelijke en blijvende bermmonumenten ontstaan. In de documentaire Bermrouw worden enkele nabestaanden gevolgd tijdens het herdenken van hun dierbaren langs de weg..... Nadat begin dit jaar PvdA-Kamerlid Peter van Heemst pleitte voor uniforme regels rond deze gedenktekens kwam eind augustus minister Peijs van Verkeer en Waterstaat met richtlijnen. Zo mogen gedenktekens alleen geplaatst worden daar waar de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt en zijn rouwplekken bij wegen waar hard gereden wordt uit den boze. In die gevallen zal er gezocht moeten worden naar een alternatieve plek. En voor alle duidelijkheid, de kosten zijn voor de nabestaanden of voor de organisatie die het teken plaatst. Van Heemst toonde zich verheugd met de richtlijn van de minister. Hij hoopt dat lagere overheden hierdoor ook over de streep worden getrokken en dezelfde ruimte aan deze bijzondere markering gaan bieden.

Volkskrant, 30 december 2004. Zeewolde krijgt een monument voor verkeersslachtoffers.
H
et Flevolandse dorp kreeg in oktober een schok te verwerken, toen zes jongeren uit de plaats omkwamen door twee ongevallen kort na elkaar. In Rotterdam en Wassenaar staan al monumenten. Het Brabantse Nuenen krijgt vermoede lijk vanaf april een speciale plek om jonge verkeersslachtoffers te herdenken. Ook hier vormen dodelijke ongevallen de aanleiding.

  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage