Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 3
12 januari 2004 t/m 18 januari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 14 januari 2004. Huis om te sterven in Heerenveen
Heerenveen krijgt een hospice. Initiatiefnemer is thuiszorgorganisatie Zorggarant. Dit jaar moeten de plannen verder worden uitgewerkt waarna het hospice begin volgend jaar van start gaat.
In het hospice kunnen stervenden in alle rust en in een huiselijke omgeving hun laatste dagen doorbrengen. Het is vooral bedoeld voor terminale patiënten die door omstandigheden niet langer thuis kunnen blijven, maar ook niet graag in een verpleeghuis of ziekenhuis sterven...
Er zijn ook al hospices in Sneek, Harlingen, Leeuwarden en Hurdegaryp.

De Volkskrant, 15 januari 2004. Ook zelfdoding leent zich voor sommen
Bart Dirks, Nico Goebert: In 2002 hebben 86 mensen in België op het spoor zelfmoord gepleegd en waren er daarnaast 81 pogingen daartoe. In het eerste halfjaar van 2003 sprongen 86 mensen voor de trein, van wie er 44 om het leven kwamen. Het Belgische College van procureurs-generaal heeft onlangs beslist dat de politiediensten onmiddellijk de naam van het slachtoffer mogen meedelen aan de spoorwegmaatschappij, zodat deze bij nabestaanden de schade kan verhalen.
Het liberale Kamerlid Guido De Padt (VLD) pleit daarom voor een centraal gegevensbestand met verzekeringspolissen. Nabestaanden hoeven dan niet direct te worden geconfronteerd met de materiële schade. Bovendien, in 10 procent van de gevallen is er volgens de NMBS geen aansprakelijkheidsverzekering. Daarom wil De Padt die verplicht stellen.
In Nederland hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken dat zij na zelfdoding van een naast familielid nog een rekening in de bus krijgen.

De Volkskrant, 16 januari 2004. Moslims verlangen naar dodenakker in de polder
Peter de Graaf: ....Tot dusver worden de meeste moslims begraven in de aarde van het thuisland. Maar islamitische organisaties en begrafenis-ondernemers bespeuren een kentering...
Dat stuit op een reeks praktische problemen. Want moslims hebben hun eigen begrafenisritueel en invulling van de laatste rustplaats. Diverse steden hebben op hun algemene begraafplaatsen vakken ingeruimd voor islamitische graven. Maar volgens Spalburg wordt het hoog tijd om aparte islamitische begraafplaatsen te vormen, waarin alle plaats en ruimte is voor het eigen begrafenisritueel. Niet iedereen is daar voor....
Een moslim moet binnen 24 uur worden begraven. De Nederlandse wet stelt echter dat een dode pas na minimaal 36 uur mag worden begraven, zodat de dood kan worden vastgesteld door een deskundige. In praktijk verlenen burgemeester en officier van justitie meestal een ontheffing voor islamitische doden. Moeilijker ligt dat met het recht van de islamitische overledene op eeuwigdurende grafrust. In Nederland lopen grafrechten af, meestal na twintig jaar, waarna nabestaanden tegen betaling die rechten telkens met tien jaar kunnen verlengen. Maar wat gebeurt er als deze niet meer willen betalen of als er geen nabestaanden meer zijn? Volgens Spalburg kan een speciaal spaarfonds voor eeuwige grafrust uitkomst bieden. Ook het graf van de moslim is wezenlijk anders.

Leeuwarder Courant, 17 januari 2004. Politie pakt koperdieven op kerkhof
De politie heeft gistermorgen twee koperdieven aangehouden op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. De mannen verkochten het koper aan een oud-ijzerhandelaar in Leeuwarden. De politie heeft het gestolen koperwerk in beslag genomen. Het is nog niet bekend of het bij de graven teruggeplaatst kan worden. Via de administratie van de begraafplaats wordt geprobeerd om gedupeerde nabestaanden te achterhalen. De verdachten blijven hangende het onderzoek in hechtenis. Hun wordt grafschennis, vernieling en diefstal ten laste gelegd.

Leeuwarder Courant, 17 januari 2004. Zorgcentrum Balk wil opbaarruimte houden
Zorginstelling Hof en Hiem wil graag dat haar opbaarruimte in verzorgingshuis Talma Hiem in Balk blijft. De dertien begrafenis-verenigingen in de gemeente Gaasterlan-Sleat vinden de ruimte te klein en hopen op een verhuizing naar de voormalige muziekschool. De uitvaartverenigingen huren de opbaarruimte in Talma Hiem per sterfgeval. Na de verbouwing van het zorgcentrum in 1999 is het aantal vierkante meters hiervoor afgenomen. Een nieuwe aula bij Talma Hiem is volgens De Boer te duur. Het besluit om de oude muziekschool te slopen, wordt heroverwogen.

Leeuwarder Courant, 17 januari 2004. Lemsterland tegen begraven in tuin
Lemsterland zal in principe geen toestemming geven voor begrafenissen in eigen tuin. Overledenen horen op een begraafplaats, zo vindt de gemeente. Als er een aanvraag komt van iemand die een laatste rustplaats in eigen tuin wil, dan zal Lemsterland zeer terughoudend op dat verzoek reageren. Hoewel niemand zich nog voor een graf op het erf bij het gemeentehuis heeft gemeld, wilde het college daar toch eens over praten.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage