Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 27
28 juni t/m 3 juli 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juni 2004. Thema: Marktbewerking
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: LVC-fonds zoekt goede doelen. Kinder- en Moedermonument. Vriesdrogen door Yarden en Facultatieve. Verwijderen defibrillator levensgevaarlijk. Terebinth-reeks Bollenstreek en Utrecht; Agenda. Vers van de Pers. Noviteiten: Funerair InfoPunt in Zeist. Nieuwe kisten met ronde hoeken. Remember-zakjes met bloemzaden. Nieuwe kistenlijn. Column cursief: Geschiedenis door H. Kok. Column Recht: Een bijna schoenpoetsramp door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Prijsvechters op de uitvaartmarkt. Discounters en de dood
Jasper Enklaar: Bijna tegelijkertijd kwamen ze in het nieuws in Nederalnd, Duitsland en Engeland: de aanbieders van goedkope uitvaarten. Het is ongekend in de uitvaartwereld om zo openlijk te kennen te geven dat je in de eerste plats vooral goedkoop bent.
Grafkosten stijgen fors (onderzoek Monuta)
Erna Heijligers: Begraven wordt steeds duurder. Een aantal gemeenten verhoogde dit jaar de kosten van begraven en onderhoud zelfs meer dan het dubbele.

Verschillende kranten, 29 juni 2004. Lijk hangt wekenlang in boom in Enschede
ANP: In Enschede heeft een lijk wekenlang in een boom gehangen. Volgens de politie is het niet uitgesloten dat het lijk er zelfs al drie maanden hing. Zondagavond zagen passanten in een bosschage iets in een boom hangen dat op een mens leek. De politie heeft het lichaam uit de boom gehaald. Omdat het in verregaande staat van ontbinding verkeert, is nog niet duidelijk of het om een man of vrouw gaat. Eerste onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een misdrijf.

Kûbaard Oude grafzerken in Kerk Leeuwarder Courant, 30 juni 2004. Kerk in Kübaard geeft oudste grafzerken prijs
Bij de restauratie van de kerk van Kübaard zijn naar alle waarschijnlijkheid de oudste grafzerken van Friesland ontdekt. Uit het type letter wordt afgeleid dat het vermoedelijk om grafzerken uit de veertiende eeuw gaat. De stenen zijn gemaakt van een zachte soort.
De vondst in het middenpad
kwam aan het licht toen eerder deze week de houten vloer werd weggehaald. De verrassing was des te groter omdat er ook veel meer zerken lagen dan men vermoedde. Volgens architect Jelle de Jong uit Lemmer was er op slechts vijf zerken gerekend. .... Meindert Tangerman en Henk Zeinstra van de grafschriftencommissie van de Fryske Akademy hebben vandaag de teksten op de twee oudste zerken geïnventariseerd. Zij zijn tot de voorlopige conclusie gekomen dat het om voor-gotisch schrift gaat. Dat is vergelijkbaar met de uit 1341 daterende Eppo steen in Rinsumageest. Nader onderzoek moet uitwijzen of het echt om de oudste Friese grafzerken gaat.....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage