Persbericht:

Themadag ‘Sterven met de oorlog: terminale zorg voor oorlogsgetroffenen’

Op woensdag 19 november 2003 vindt in Utrecht een themadag plaats over terminale zorg voor oorlogsgetroffenen van 10.00 – 16.00 uur. De dag staat onder leiding van traumapsycholoog Herman de Mönnink die gespecialiseerd is in psychotraumazorg en verlieskunde. Hij zal op deze dag werken met de zogenoemde reflectieteammethode.

De dag is bedoeld voor alle zorg/hulpverleners die betrokken zijn bij palliatieve zorg/stervensbegeleiding en daarbij in aanraking komen met getraumatiseerde mensen. Ook zorg/hulpverleners uit specifieke instellingen voor oorlogsgetroffenen worden uitgenodigd deel te nemen.

Doelstelling

-          Bijeenbrengen van hulp/zorgverleners die (veel) ervaring hebben in het bijstaan van (door de oorlog) getraumatiseerde mensen die in hun laatste levensfase zijn.

-          Verzamelen, uitwisselen en bespreken van hun bevindingen.

-          Een begin maken met het formuleren van de mogelijke bijzondere aspecten zowel in het stervens(loslatings)proces van getraumatiseerden als ook in het rouwproces van de nabestaanden, aan de hand van theorievorming op het gebied van trauma, levensloopevaluatie, stervensbegeleiding.

-          Verkennen van de mogelijkheden en beperkingen voor het bieden van hulp bij het vervullen van de laatste levensopgave(n) van oorlogsgetroffenen.

Inrichting van de bijenkomst

In principe zijn er op deze dag twee workshops van tweeënhalf uur gepland.

Workshop 1: Zorg aan stervenden met een oorlogsverleden.

Aan de hand van een afgegrensd voorbeeldgesprek met een zeer ervaren hulpverlener voor de groep wordt er gewerkt met aanvullende reflecties uit de groep (het zogenoemde team van professionals). Op basis van dit diepte-interview en reflecties wordt het centrale thema verder uitgediept. Ook worden oefeningen gedaan in kleiner verband ter afwisseling van het plenaire gedeelte.

Workshop 2: Volgens ditzelfde stramien wordt op het eerste thema voortgebouwd. Het vervolgthema ontstaat uit de uitkomsten van de eerste workshop.

De themadag moet uitmonden in een aantal richtlijnen voor professionals bij de begeleiding van oorlogsgetroffenen die terminaal zijn.

Er kunnen ongeveer 25 zorg/hulpverleners deelnemen. Gezien de gebruikte methodiek moeten de deelnemers wel enige ervaring hebben met de terminale zorg voor getraumatiseerden.

Kosten: € 150,-

Locatie: Utrecht

Aanmelden: ICODO, tel.: 030-2343436 (Sytse G. van der Veen of Wim D. Visser) of per email: s.vanderveen@icodo.nl of wd.visser@icodo.nl