Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 51
15 december 2003 t/m 21 december 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart december 2003 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in België en Nederland, nr.11 , december 2003. Thema: Rouw en verliesverwerking
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Nieuwe natuurbegraaf-plaats; Europees Parlement wil vrij vervoer lijken; oplossing probleem waslijken? Agenda. Vers van de Pers. Producten en diensten: fotoset bij bidprentje; opleiding 'Ritueel begeleiden bij afscheid'; Column Een vak apart: De humanistisch uitvaartbegeleider door Riet Berghuys. Column cursief: 'Dodenleger' door H. Kok. Column Recht: Graven in de achtertuin door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Het recht op uitleg
Dick Duynhoven: Voor iedereen is een manier te bedenken om over de dood te communiceren en om het verdriet te verwerken. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap.
Stille getuigen langs de weg
Annette Rebel: Elke dag sterven er drie mensen in het Nederlandse verkeer. Nabestaanden plaatsen steeds vaker een monument op de plek van het dodelijke ongeluk.

Intermediair, 18 december 2003. Herman Douwes Doek is dood
Als jullie dit lezen, ben ik dood.' Zo begint een rouwadvertentie voor Herman Douwes Doek.... De advertenties voor de grote onbekende Herman Douwes Doek zijn verzameld in een boek. Vijftig manieren om je dood te adverteren, heet het. De makers, Karel Hubert en Hans Hagenbeuk van reclamebureau Hansnel, vinden het 'een aanfluiting dat mensen na een vaak lang leven niet nog één keer mooi, ontroerend en inspirerend in de krant komen'. Om te bewijzen dat het beter kan, schreef Hubert de vijftig teksten voor de fictieve Herman Douwes Doek en maakte Hagenbeuk er de illustraties bij. Maar niets let de lezer om zelf een tekst te gebruiken en daar religieuze verwijzingen aan toe te voegen. Iedereen mag de teksten namelijk gratis downloaden op de website www.hansnel.nl/dood en naar eigen inzicht aanpassen....

Verschillende kranten , 20 december 2003. Zilverkleurige auto is het veiligst op weg
DPA: Zilverkleurige auto's raken veel minder vaak betrokken bij ernstige ongelukken dan auto's met een andere kleur, zo meldt het Britse wetenschapstijdschrift British Medical Journal vandaag. Australische en Nieuw-Zeelandse onderzoekers volgden gedurende twee jaar duizend auto's om te kijken of er een samenhang is tussen de kleur en de kans betrokken te raken bij een ernstig ongeluk. Bestuurders van zilverkleurige auto's bleken vergeleken met die van bijvoorbeeld witte ongeveer 50 procent minder kans te hebben op een ongeval. Bruine auto's daarentegen zijn volgens de wetenschappers het vaakst bij ernstige ongevallen betrokken, gevolgd door zwarte en groene. De onderzoekers wijzen geen oorzaak aan voor het verband tussen de kleur en de kans op een ernstig ongeluk.


Verschillende kranten, 20 december 2003. Euthanasie-artsen zien af van acties
(GPD) De actie van zogeheten Scen-artsen is van de baan. De vijfhonderd artsen, die huisartsen adviseren bij een verzoek om euthanasie, dreigden per l januari a.s. met hun werk te stoppen. Ze wilden meer geld en onafhankelijkheid van de huisartsen die zij bijstaan. Staatssecretaris Clemence Ross-Van Dorp zegde de artsen gisteren toe dat ze de rekening voor hun werk voortaan rechtstreeks bij de verzekering kunnen declareren. Ze stelt tot eind 2004 € 470.000 beschikbaar.

Verschillende kranten, 20 december 2003. Onderzoek 'donorregistratie' op rijbewijs en paspoort
(ANP) Als mensen willen dat hun organen na hun dood worden afgestaan, moet dit op hun rijbewijs, paspoort of ander identificatiebewijs worden vermeld. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de regering hier onderzoek naar doet. De regering moet uiterlijk begin februari volgend jaar melden of het plan uitvoerbaar is. Aan transplantatieorganen is nu een groot tekort.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage