Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 35
25 augustus 2003 t/m 31 augustus 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

ledenblad De Terebinth september 2003 De Terebinth, september 2003, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
Innemee in Italië.
Oude bekende Josée Bionda ging mee met de reis naar Italië. Haar rake observaties uit een heet land.
Organiseren en informeren.

In een pleidooi om de Terebinth als kenniscentrum serieus te nemen gaat Cappers in op de vraag hoe om te gaan met adviezen. Terloops adviseert hij om de Grote Kerk in Arnhem te ontdoen van aanbouwsels.

vakblad Het Uitvaartwezen september 2003 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 7, september 2003.
In het tijdschrift de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Uit het voorportaal
Yvette Polman: Als afsluiting van de serie 'Uit het voorportaal' waarin twee studenten van de Stivu respectievelijk Marjon Klaassen Uitvaartopleidingen hun ervaringen tijdens hun opleiding deelden, is het woord aan de kant van de opleidingen. Het Uitvaartwezen ging in gesprek met Riet Fiddelaers (namens de Stivu) en Marjon Klaassen (van de gelijknamige opleiding) over kennis, vaardigheden, toetsen en trainen, concurreren en fuseren.
Begraven in Jaun
Mieke van Leeuwen: Jaun, een klein dorpje in Zwitserland en de beoogde vakantiebestemming van redacteur Mieke van Leeuwen, blijkt een bijzondere begraafplaats te hebben. Reden voor haar om zich te verdiepen in de wijze van begraven in het 750 zielen tellende dorpje. Ze gaat in gesprek met de plaatselijke grafkunstenaar en uitvaartondernemer en zet daarnaast de verschillen in uitvaartgebruiken tussen Zwitserland en Nederland tegen elkaar af.

Verschillende kranten, 26 augustus 2003. Lager tarief voor euthanasieadvies
.
(ANP) Artsen die collega's adviseren bij euthanasie kunnen daarvoor een tarief rekenen van maximaal €272,80 per consult. Dat heeft het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) geadviseerd.
Het tarief is lager dan de €317 die de artsenorganisatie KNMG graag had gezien, maar hoger dan de €170 die het ministerie van volksgezondheid nu betaalt. Minister Hans Hoogervorst moet nog bepalen of hij het advies overneemt.

Leeuwarder Courant, 28 augustus 2003. Verborgen kerkhof tussen de brandnetels.
Binne Keulen: Tjitte Bootsma ontdekte in Steggerda het oudste rooms-katholieke kerkhof van Friesland. Het deed dienst tot 1922 en raakte daarna in verval. Bootsma, inwoner van Wolvega, herontdekte de oude rooms-katholieke begraafplaats van Steggerda. Decennia lang lag de dodenakker verstopt in een stuk bos aan de Overburen 5.
Het bos hoort bij het huis dat zijn zoon Hans twaalf jaar geleden kocht. Het was „ien grutte woestenij", weet Bootsma nog en hij vroeg of hij er „wat omprutse" mocht. Toen deed hij de bijzondere ontdekking. Midden tussen de brandnetels lagen zo'n veertig grafzerken. Plat op de grond, gegroepeerd rond een dikke wilg. Oudere inwoners wisten Bootsma te vertellen dat daar ooit een begraafplaats was geweest. Een kadastrale kaart uit de negentiende eeuw zette hem verder op het spoor. Aan zowel de kerk als de begraafplaats zit een bijzonder verhaal: beide zijn van 1839 en waren de eerste in Friesland sinds de Reformatie in de zestiende eeuw. In Steggerda stond de overheid oogluikend toe dat de rooms-katholieken weer openlijk hun geloof gingen belijden. Natuurlijk wel op een afgelegen plek, een eind buiten het dorp. Tot dan kwamen de katholieken stiekem bijeen. En hun doden moesten op het protestantse kerkhof worden begraven.
Kerk en kerkhof hebben dienst gedaan tot 1922.
Sinds kort verwijst een bordje naar de achterliggende dodenakker: 'Oude RK Kerkhof'. Sindsdien weet een groeiend aantal bezoekers de weg te vinden naar het bosje aan de Overburen. Vaak zijn het nieuwsgierigen, maar onder hen zijn ook nabestaanden van katholieken met namen als Halman, Vonk, De Vries en Ten Berge.
Het is vooral voor hen dat Bootsma het kerkhof weer in ere herstelde.

Leeuwarder Courant, 29 augustus 2003.

kinderen in Kampen wrijven afdrukken van grafstenenKinderen Kampen verkennen grafstenen.
Kinderen uit groep 6 van de Engelenbergschool in Kampen wrijven grafstenen af in de Bovenkerk in Kampen. De afbeeldingen die zo op grote rollen ontstaan, zijn op 13 september - Open Monumentendag - op de schutting van het Oude Raadhuis in de Hanzestad te bezichtigen.

Leeuwarder Courant, 30 augustus 2003. Column Collega's: Minder ironie
Kees 't Hart: Alles is ironisch aan deze nieuwe roman van Aristide von Bienefeldt. De titel, de personages, het verhaal en de stijl. En het is maar de waag of dat werkt. In 'Een beschaafde jongeman' gaat het niet bepaald over nette jongens die aan een mooie carrière werken. Aristide zelf vertelt twaalf jaar na de dood van zijn vriend Raymond -die in Parijs uit een raam viel - hoe het allemaal destijds zo gelopen is. Is hij gevallen of geduwd? Helemaal duidelijk is dit niet. Deze constructie wil uiteraard aan het boek een realistische lading meegeven, de schrijver valt hier samen met de verteller en waarom zouden we die niet geloven?
Aristide von Bienefeldt: Een beschaafde jongeman. Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam; 189 blz.; €17,50.


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage