Persbericht Boekenweek 2003
 

Tijdens de Boekenweek 2003 (12-22 maart) zal de aandacht voor de literatuur groter zijn dan ooit. Eerder werd bericht over het Boekenweekgeschenk van de hand van Ronald Giphart en het thema van de Boekenweek STYX - leven en dood in de letteren (voor meer informatie zie persbericht d.d. 08-04-2002 op www.cpnb.nl). Het Boekenweekgeschenk draagt de titel Gala. Het essay van de Boekenweek wordt dit jaar geschreven door vier auteurs: Boudewijn Büch, Kristien Hemmerechts, Bert Keizer en Nico ter Linden. De vier boekjes zijn verkrijgbaar in een box (zie persbericht d.d. 26-06-2002). De Boekenweektest 2003, het cadeautje van de bibliotheken, wordt geïllustreerd door Theo van den Boogaard (zie persbericht d.d. 20-08-2002).

De Boekenweek 2003 kent daarnaast de volgende acties:
1. Ode aan de doden
Voluit: Ode aan de doden: een moment voor overleden schrijvers, zondags in de Boekenweek. Ofwel: een saluut aan schrijvers die er niet meer zijn, maar die nog voortleven in hun werk. In het kader van het Boekenweekthema, de dood, roept de Stichting CPNB boekverkopers en bibliotheken op eer te betuigen aan deze auteurs. Zij worden uitgenodigd om op zondag 16 maart bloemen te leggen bij het graf of monument van de door hen gekozen auteur.

2. Speciale aandacht voor literaire tijdschriften
In samenwerking met het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds richt de CPNB tijdens de Boekenweek de aandacht op het literaire tijdschrift. Elk jaar wordt een tijdschrift uitgenodigd een themanummer te maken over het centrale onderwerp van de Boekenweek. In boekwinkel en bibliotheek wordt het publiek aangemoedigd kennis te nemen van het nummer en van het bestaan van het genre in het algemeen. In 2003 zal het oudste, nog verschijnende literaire periodiek, De Gids, een special maken over de dood.

3. Boekenweekaffiches van Jan Wolkers en Anton Corbijn
Jan Wolkers zal, in navolging van onder anderen Lucebert, Jan Cremer en Karel Appel, het algemene affiche van de Boekenweek 2003 ontwerpen. Anton Corbijn is gevraagd een fotoportret te maken van Ronald Giphart. Hij maakte eerder het Boekenweekportret van Arnon Grunberg en Salman Rushdie.

De Boekenweek 2003 wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Spoorwegen.