Persbericht

3 juli 2002

Convenant lijkhoezen getekend

Op 1 juli 2002 is het Convenant lijkhoezen van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) met de uitvaartorganisaties en toeleveranciers die verenigd zijn in het Platform Uitvaartwezen getekend. Voor de LOB tekende haar voorzitter, mr. W.G.H.M. van der Putten, o.a. directeur van de Stichting Grafzorg Nederland. Voor het Platform mr. Chr.G.J. Rutten, in het dagelijks leven burgemeester van Breda.

Het convenant is direct op 1 juli 2002 in werking getreden, wat betekent dat partijen (LOB en Platform) met de nodige voorbereidingen beginnen, zoals het vragen aan de overheid om een onafhankelijke instantie hoezen te laten keuren.

De in het convenant opgenomen afspraken over o.a. een eenvoudigere administratie en een verminderde controle werken pas nadat de (organisaties van) toeleveranciers aan partijen gemeld hebben alleen en uitsluitend voor binnenlands gebruik wettelijk toegelaten hoezen te leveren. En wanneer uitvaartorganisaties melden dat hun leden alleen die hoezen zullen gebruiken. Partijen moeten nog een datum bepalen waarop dit geconstateerd wordt en de afspraken effectief worden.

Het convenant is alleen profijtelijk voor de uitvaartondernemingen en begraafplaatsen die indirect of direct bij het Platform en de LOB zijn aangesloten. Op wens van het Platform vallen de crematoria buiten de regeling. Gemeenten en kerkgenootschappen met begraafplaatsen die geen lid zijn van de LOB genieten niet de bescherming van deze afspraken. Uitvaartorganisaties die niet bij het Platform zijn aangesloten kunnen ook nog niet van de soepelere regels profiteren; zij zullen echter wel worden benaderd met de vraag of zij zich bij deze afspraken willen aansluiten.

LOB
Nassauweg 200,
3314 JR Dordrecht
tel: (078) - 6133411
e-mail:
LOB@begraafplaats.nl

Naar het convenant