Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 44, 28 oktober 2002 t/m
3 november 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers oktober 2002 Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, oktober 2002, nr. 31
Inhoud o.a.:
10 vragen aan Ada Wille, Column "Bouwstenen voor een afscheidsbijeenkomst". Stiltetuin geopend. De laatste tuin op de Floriade.' De wereld van de urnen. Agenda. Een foutje van... Judy Koopman. Boeken. Nieuwe diensten. Ledeninformatie. Kort nieuw. De rouwadvertentie.

Swichem kerkhof om de kerk Leeuwarder Courant 30 oktober 2002, Naaldhakken taboe bij Swichumer begraafplaats
Naaldhakken zijn taboe op de parkeerplaats bij het Swichumer kerkhof zo werd gisteravond duidelijk tijdens de matig bezochte wijkconferentie voor de dorpen Swichum, Wirdum en Wytgaard. Swichumer Alex Rodenhuis vertelde in de bovenzaal van café Omke Wopke dat de enkele jaren geleden aangelegde parkeerplaats bij de Swichumer Nicolaaskerk dramatisch is voor rouwenden en bezoekers. Dames met naaldhakken komen volgens de Swichumer hopeloos vast te zitten in de begroeide graskeien op de parkeerplaats Bovendien is het er door slechte afwatering dikwijls veel te nat. Gjalt Faber van de gemeente Leeuwarden vertelde dat er geprobeerd is wat aan te doen, maar dat er geen geld is om de problemen definitief op te lossen Een van de aanwezigen stelde voor om dan maar klompen bij de ingang te plaatsen.

Leeuwarder Courant, 30 oktober, 2002, Nieuwe essenkrans kaal kerkhof Easterwierrum
Het kerkhof aan de Tsjerke-buorren in Easterwierrum krijgt een nieuwe bomenkrans. Over een week of vier worden vijftien tot twintig essen van elk zo'n 4,5 meter hoogte geplant. Die komen in de plaats van de ooit in totaal 29 iepen. Die iepen hebben het ruim een eeuw volgehouden. De ene na de andere kreeg de iepziekte. De laatste dertien zijn nu ook gekapt. Binnenkort wordt een begin gemaakt met het uitfrezen van de overgebleven stobben.

Volkskrant, 2 november 2002, Een joodse begraafplaats met één graf
Frans van Schoonderwalt: (boekbespreking) Tussen 1980 en 1983 fotografeerde de Vughtse ingenieur Max Cahen joodse begraafplaatsen en grafstenen in Noord-Brabant Toen hij in 1995 overleed, bleek zijn collectie uit meer dan 1600 foto's te bestaan. Een groot deel is nu opgenomen in Verborgen in Brabantse bodem. Joodse begraafplaatsen in Noord-Brabant. Een lijvige uitgave van de Stichting Zuidelijk Historisch Contact, met vertalingen opschriften en uitleg symboliek. Samensteller is Jan Bader. Op de bijgesloten cd-rom staan alle foto's van Cahen.
J. Bader en M. Cahen: Verborgen in Brabantse bodem, Joodse begraafplaatsen in Noord-Brabant (Stichting ZHC)
ISBN 90-70644-64-X prijs: € 45

Leeuwarder Courant, 30 oktober 2002, Herstel joods hof Noordwolde later
Het herstel van de Joodse begraafplaats van Noordwolde loopt vertraging op. Eerst moet het voorterrein aan de Schapendrift worden ontruimd, maar de pachter, een loonwerker, wil voorlopig niet wijken. Hij onderhandelt al maanden met Weststellingerwerf over ontbinding van het pachtcontract. Het was de bedoeling vlak na de zomer met net herstel te beginnen. De gemeente, It Fryske Gea en de Stichting Joodse Werkkampen hebben voor € 20.000 een herstelplan gemaakt. Het voorterrein, waar nu landbouwmachines staan, wordt gesaneerd en opnieuw ingericht. De begraafplaats krijgt een heg en een nieuw hek. De weinige grafzerken die er zijn, worden gerestaureerd. De dodenakker is een van de laatste herinneringen aan de kleine joodse gemeenschap van Noordwolde.

Volkskrant, 2 november 2002, Rouwclown maakt geen grappen op begrafenis
Liesbeth Boesenkool: interview met Roelof van Wijngaarden (44) uit Ysselsteyn in Limburg. Hij is clown. Bij drie begrafenissen hielp hij nabestaanden met hun verdriet. In het interview o.a. de volgende vragen en antwoorden.
- Wie wil er nu een clown op zijn begrafenis?
'Er zijn genoeg mensen die het geen raar idee vinden. Voor hen hoort humor bij het leven, daarmee lossen ze problemen op. Neem terminaal zieken. Zij zijn vaak heel erg bezig met hun uitvaart, hoe die eruit moet gaan zien. Ik probeer ze te helpen de uitvaart vorm te geven.
'"Wilt u zelf een rouwclown op uw begrafenis"
'Ik heb er nog niet echt diep over nagedacht, maar ik wil in ieder geval graag live-muziek van mijn favoriete muzikanten. Mijn vrouw weet wel welke artiesten dat zijn.'


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage