Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 33, 12 augustus 2002 t/m
18 augustus 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Nieuwsbrief Uitvaartmuseum, nr. 11. 2002.

 Verschillende kranten, 13 augustus 2002, Man twee keer dood verklaard
(GPD) - Op de grens van leven en dood - die uitdrukking heeft in het Franse dorp Fargues-Saint-Hilaire sinds kort een lugubere bijklank. In het mortuarium van het plaatselijke bejaardentehuis bleek vijf uur lang een 68-jarige man in een koelcel te hebben gelegen terwijl hij nog in leven was. Een medewerker van de begrafenisonderneming kreeg afgelopen vrijdag de schrik van zijn leven toen hij de kist opende om het lijk van de overleden bejaarde gereed te maken voor de begrafenis. De man bleek nog te ademen. In allerijl werd hij naar het universiteitsziekenhuis van Bordeaux overgebracht. Alle goede zorgen ten spijt overleed hij twee dagen na zijn opname.

Leeuwarder Courant, 15 augustus 2002, Vraag naar monument dode baby's
Er moet een monument voor doodgeboren kinderen komen op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Verschillende ouders hebben daarom gevraagd bij de gemeente. Een Leeuwarder deed acht maanden geleden een schriftelijk verzoek voor zo'n gedenksteen, maar wacht nog steeds op een reactie. PvdA-raadslid Jan van Olffen stelde het lange uitblijven van het antwoord gisteravond aan de kaak in de raadscommissie stadsontwikkeling. „Ik vind dit heel erg gênant", aldus Van Olffen. In het verleden kregen nogal wat baby's een naamloos graf op de dodenakker in de wijk Westeinde. „Dat gebeurde heel veel", aldus beheerder Cor Brattinga. „Tot eind jaren tachtig kwam zo'n kind in een algemeen graf. Op zulke graven mocht nooit een monument worden geplaatst." Destijds was dat normaal. „Het werd echt weggestopt. Maar tegenwoordig begint bij die mensen steeds meer te leven: waar ligt mijn kindje?." Daarom rees bij een aantal ouderen het plan voor een centraal monument, midden op het terrein, voor vroeg gestorven kinderen. Brattinga ontving daar diverse aanvragen voor. Hij wacht echter op groen licht van de gemeente. Wethouder Marga Waanders beloofde gisteravond de kwestie te zullen uitzoeken.

Leeuwarder Courant, 15 augustus 2002, Ruiming van historisch gravenveld Harlingen
Het oudste gravenveld op de algemene begraafplaats in Harlingen wordt geruimd. Het gaat om liefst 1260 oude graven, die allemaal dateren van voor 1874. Het veld is van historisch belang en valt onder toezicht van Rijksmonumentenzorg. Harlingen heeft bijna geen graven meer beschikbaar. Jaarlijks vinden gemiddeld zestig begrafenissen plaats, waarvan de helft in nieuwe graven. Over drie jaar zal de algemene begraafplaats vol zijn. Er is overwogen om een nieuwe begraafplaats aan te leggen aan de Achlumerdijk, maar dat is duur. Bovendien zijn de Harlingers gehecht aan het huidige hof. Grootscheepse ruiming is voor de gemeente een aantrekkelijk alternatief. Ruiming van het veld levert zeshonderd nieuwe graven op, voldoende voor twintig jaar. Op het oudste veld liggen 1260 mensen begraven. De meesten onder gras. Het veld telt 350 tot 375 stenen. Slechts twintig van die monumenten worden nog onderhouden. Van slechts weinig graven zijn de eigenaren en nabestaanden bekend. Zij worden rechtstreeks benaderd. De gemeente trekt een jaar uit om zoveel mogelijk rechthebbenden te achterhalen. Bij de herinrichting mag de structuur van de paden en het glooiende aanzien van de fraaie begraafplaats niet worden aangetast

Verschillende kranten, 15 augustus 2002, Kassa rinkelt door voor beroemde overledenen
The King mag dan een kwart eeuw geleden het tijdelijke met het eeuwige hebben gewisseld, de kassa blijft rinkelen. De afgelopen twaalf maanden was Elvis Presley goed voor 35 miljoen dollar omzet, zo meldt het Amerikaanse zakenblad Forbes. De in 1977 overleden rockster staat bovenaan de lijst van best verdienende doden die Forbes heeft opgesteld. De schepper van de strip Peanuts, Charles M. Schultz, verblijdde zijn erven tussen juni 2001 en juni dit jaar met 28 miljoen dollar. Ex-Beatle John Lennon verdiende vanuit zijn graf 20 miljoen, net als de Amerikaanse coureur Dale Earnhardt. Nieuw met stip in de top-13 van Forbes is rapper Tupac Shakur, die in 1996 werd vermoord. Hij verkocht vorig jaar 2,7 miljoen cd's en streek 7 miljoen dollar op. Tupac liet tweehonderd liedjes na. Als dode artiest heeft hij al meer platen uitgebracht dan tijdens zijn leven. Tupac heeft de plek ingenomen van Frank Sinatra, in 2000 nog goed voor een omzet van 6 miljoen dollar. Ook verdwenen zijn kunstenaars Andy Warhol en Keitri Haring en acteur James Dean. Nieuwkomers zijn schrijver Robert Ludlum, overleden in maart vorig jaar, en ex-Beatle George Harrison, gestorven op l december 2001. De lijst telt verder de popmusici Jerry Garcia, Bob Marley en Jimi Hendrix, de schrijvers J.R.R. Tolkien en Theodor Geisel en filmster Marilyn Monroe.

Leeuwarder Courant, 15 augustus 2002, Konijnenplaag begraafplaats in Wolvega
Weststellingwerf zoekt bijna wanhopig naar een middel om een einde te maken aan de konijnen- en roekenplaag op de algemene begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega. De gemeente krijgt geen toestemming om ze te bejagen, terwijl de dieren zo langzamerhand een onbeheersbare plaag beginnen te worden. „Wij zitten met de handen in het haar", verzuchtte wethouder Bertus Sloot (CDA) gisteravond tijdens de raadscommissie openbare werken. Raadsleden droegen een keur aan suggesties aan waaronder de inzet van een valkenier. Maar de wet verbiedt de jacht op deze dieren. Andere oplossingen, zoals een gazen omheining, zijn te duur of halen niets uit. De roekenkolonie die al een paar jaar huist in de bomen rond het kerkhof, zorgt voor minstens zo veel ergernis. De vogels maken veel lawaai en vervuilen de kleding van kerkhofbezoekers. Weststellingwerf diende vorig jaar een officieel verzoek in bij het ministerie van landbouw om de konijnen met fretten te mogen bejagen. Dat vindt de inzet van fretten een te zwaar middel.

Leeuwarder Courant, 15 augustus 2002, Hospice in Bennema State
Volgende maand gaat in Bennema State in Hurdegaryp een hospice van start. Drie appartementen van Bennema State worden beschikbaar gesteld voor het hospice, waar ernstig zieke mensen in hun laatste levensfase kunnen verblijven. Hospice Hurdegaryp wil aan de vraag naar hospice-zorg tegemoet komen. Thuiszorg De Friese Wouden en Zorggroep Noorderbreedte stellen beide een jaar lang een Parttime coördinator beschikbaar voor het hospice. Naast de inzet van verplegend en verzorgend personeel van Bennema State en de thuiszorg is ook de inzet van mantelzorgers en vrijwilligers nodig voor het hospice. Hospice Hurdegaryp is daarom op zoek naar vrijwilligers. Maandag 19 augustus 2002 van 19.30-21.00 uur is in Bennema State (Rijksstraatweg 165) een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers. Belangstellenden kunnen ook bellen met (0511) 472843.

Leeuwarder Courant, 17 augustus 2002, Akkrumer grafstenen vertellen over het leven van doden
Truus Duisterwinkel: Sjoukje Hylkema uit Akkrum trouwde anderhalve eeuw geleden drie keer. Lourens hield het vijf jaar bij haar uit en Jelle wat langer, vertelt Jan Calsbeek. Op de terp borstelt hij over Lourens' grafsteen. Zand stuift op zijn brillenglazen. Gravers ontdekten donderdag bij de aanleg van nieuwe paden rond de kerk vier grafstenen. In de schaduw van de kastanjebomen wrijft Calsbeek van de Stichting Akkrum Ald en Nij over de krullende letters. Op zoek naar het leven van de doden. Lourens R. van der Zee overleed in 1852 'in den ouderdom van 28 jaaren en drie maanden', „len fan Sjoukjes manlju. Net ald." Wat de stenen voor Calsbeek verzwijgen, zoekt hij op in het Rijksarchief. Wie Harmen Grafstenen vertellen verhalen. Gravers ontdekten donderdag vier oude stenen in de Akkrumer terp. Dorpsbewoner Jan Calsbeek over Lourens en over de oerpake van Folkert Kuipers. Folkerts Kuipers was, overleden op 19 december 1838, wist de Akkrumer meteen. „Hy wie de oerpake fan üs Folkert." Folkert Kuipers was de stichter van Coopersburg, het voormalig tehuis voor ouden van dagen in Akkrum. De bakkerszoon trok naar Amerika en werd miljonair. Tijdens een bezoek aan zijn vader in Akkrum, besloot Folkert tot de bouw van een tehuis voor arme, oude mannen en vrouwen uit de gemeente Utingeradeel. Het lichaam van Folkert kreeg een rianter plek dan dat van zijn oerpake. Het ligt in het mausoleum naast Coopersburg. Op de plek van het kerkhof legde de gemeente in de jaren dertig een plantsoen aan. De grafstenen verdwenen onder het groen. „Faaks dükt der noch wer ris ien op", zegt Calsbeek. Hopend op verhalen over het leven van Akkrumer overledenen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage