Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 29, 15 juli 2002 t/m
21 juli 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

nvve kwartaalbad nr. 3 2002 Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, 2002
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.
In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Zwitserse Dignitas geeft hulp bij zelfdoding
Jarenlang probeerde Marie van Delden hulp bij zelfdoding te krijgen van Nederlandse artsen. Maar niemand kon of mocht haar helpen. De Zwitserse euthanasievereniging Dignitas nam haar wens serieus en gaf haar de begeerde hulp.
De zaak Diane Pretty
Tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens probeerde de ongeneeslijk zieke Britse Diane Pretty een verklaring te krijgen om haar man niet te vervolgen als hij haar zou helpen een einde aan haar leven te maken. Henk Leenen beoordeelde voor Relevant het arrest van het Hof en keek naar de mogelijke consequenties van de uitspraak voor Nederland.
België legaliseert euthanasie
Als tweede land ter wereld heeft België op 16 mei een euthanasiewet aangenomen. Een omstreden wet, die op veel oppositie kan rekenen.

graf Pim Fortuyn Verschillende kranten, de hele week, veel artikelen over Pim Fortuyn o.a. in verband met zijn heropgraving 19 september 2002 en herbegrafenis in Italië.
(GPD, ANP) De massale toestroom van belangstellenden voor de opgraving van het stoffelijk overschot van Pim Fortuyn gisteravond in Driehuis is uitgebleven. Bij begraafplaats Westerveld, waar de vermoorde politicus twee maanden heeft gelegen, stonden volgens de politie ongeveer honderd tot tweehonderd mensen. Ook langs de route naar de snelweg A9, waar de rouwstoet naar Rotterdam vertrok, was er nauwelijks belangstelling. Bij de plechtigheid op Westerveld was slechts een aantal genodigden aanwezig. SBS6, die als enige zender mocht filmen, was vertegenwoordigd met acht camera's: vier op de begraafplaats en vier erbuiten. Het omhoog halen van de kist nam een uur in beslag. Even na acht uur zette de rouwstoet zich in beweging, om tegen half tien in Rotterdam aan te komen. Op de wagen was een groot boeket zonnebloemen aangebracht en over de witte kist lag een wollen doek. Er heerste een ongedwongen sfeer. In tegenstelling tot twee maanden geleden, bij de tijdelijke begrafenis van Fortuyn, hadden slechts weinig mensen bloemen meegenomen om die op de lijkwagen te leggen. Familieleden van Pim Fortuyn hebben vannacht op Rotterdam Airport een nachtwake gehouden. Vandaag gaat het lichaam naar Noord-Italië, voor de herbegrafenis in het dorp Provesano. waar Fortuyn een tweede huis had. In het dorp is een praalgraf in gereedheid gebracht. De familie Fortuyn heeft gisteravond zeven dozen met geschenken aan Pim in het graf op begraafplaats Westerveld in Driehuis laten leggen. In de dozen zitten gedichten, foto's, knuffelbeestjes en meer spullen die door bezoekers bij het graf waren gelegd. Niet alles past erin. „Wat er nog ligt wordt overgebracht naar het graf in Italië", aldus begraafplaatsdirecteur Leo van Eijk.

Verschillende kranten, 15 juli 2002, Rouwteksten voor Fortuyn gebundeld
(ANP) De familie van Pim Fortuyn gaat de teksten die mensen op gedenkplaatsen voor de vermoorde politicus hebben neergelegd, bundelen. Het is de bedoeling dat er drie boeken komen met de thema's 'Pim premier', 'Pim, onze spreekbuis' en 'Pim, verdriet en vertroosting', bevestigde Pims broer Marten zaterdag. De ene helft van de opbrengst gaat naar de stichting Pim Fortuyn, de andere helft naar het zwerfjongerenproject van bisschop Ad van Luyn in Rotterdam.

Verschillende kranten, 15 juli 2002, Man bewaart lijk van vader voor lage huur
(DPA) Duitse brandweerlieden hebben m het Duitse Wiesbaden een lugubere vondst gedaan. In een woning vonden ze het lijk van een man die vorig jaar maart was overleden. Zijn zoon bleef er gewoon wonen. De zoon hield het binnenshuis, omdat hij bang was dat hij na de dood van zijn vader het goedkope appartement uit moest. Hij hield het meer dan een jaar vol, totdat t buren gingen klagen over stank.

Leeuwarder Courant, 17 juli 2002, De ijskoude werkelijkheid van een weduwe. Column: "Kijk op alle dag"
Heleen Crul: Voor het eerst', dat klinkt altijd zo wervend. Het V heeft de klank van avontuur, van grensverlegging. Veel van wat je als kind en als mens voor het eerst doet, is spannend. Voor het eerst naar school. De eerste verliefdheid. Voor het eerst op kamers. Je eerste auto. Al die eerste keren herinner je je nog met een vertederde glimlach als heel bijzonder. Er is één grote, wrede uitzondering. Dat is het jaar na overlijden van je partner of een kind. Dan is er een heel jaar lang een 'voor het eerst' zonder hem of haar. De eerste kerst, de eerste vakantie, je eerste verjaardag. De diepste rouw, het verscheurende verdriet, het niet in woorden te vatten gemis, openbaart zich dan meedogenloos bij iedere feestelijke gebeurtenis, leder hoogtepunt in de jaarcyclus. Om die reden ben Ik blij dat 'Dagen van nabestaan, het dagboek van een rouwproces', geschreven door Joke Forceville-van Rossum weer door Ambo Is herdrukt. Eenzaamheid, verdriet, onmacht, verslagenheid, zij beschrijft dat alles na de dood van haar man In 1976. Achterblijvend met vier jonge kinderen na zeventien jaar huwelijk. Mechanisch doorlevend. Het Is een open, eerlijk, liefdevol boek. Ze vertelt met hoeveel ze in dat jaar na de dood van haar man in het reine moet komen. Over het dubbele verdriet, haar eigen verdriet, maar ook de pijn over het verdriet van haar kinderen. De oudste die versneld volwassen wordt, en zo gaat lijken op haar man.

grafkistenfabriek Boonstra Leeuwarder Courant, 20 juli 2002, Nostalgie bij verbouwing van lijkkistenfabriek
Zestien jaar werkte Henk Hofstra uit Den Haag bij de lijkkistenfabriek van de familie Boonstra in Leeuwarden. Nu op deze plek in de binnenstad appartementen komen en het pand daartoe binnenstebuiten wordt gekeerd, komen nostalgische herinneringen bovendrijven. „Het was een fijne tijd." De onderneming aan de Minnemastraat maakte tot 1990 jaarlijks zo'n 2500 lijkkisten. De leegstaande fabriek en de houtopslag zijn onlangs gesloopt om plaats te maken voor zeven luxe appartementen en een parkeerkelder voor vijfentwintig auto's. De vijftiende-eeuwse monumentale panden blijven staan en worden tot groot genoegen van Hofstra gerestaureerd. NV Stadsherstel heeft het complex aangekocht. Directeur Gabe Yntema herin nert zich het begin van de werkzaamheden: „We hawwe hjir fiifentweintich containers mei rotsoai weihelle. Ik ha de famylje hjir noch oardel welke oer de flier han om persoanlike besittings op te heljen." In de hoogtijdagen van het bedrijf werkten er een administrateur en zes mensen In de houtfabriek.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage