Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 24, 10 juni 2002 t/m
16 juni 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Pc later ledenblad Later, ledenblad Coöperatie PC, nr. 2, juni 2002
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; van de PC. Vraag het de PC. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
De Laatste Tuin: Interview met een landschapsarchitecte Ada Wille
Prettig leven. Mensen maken het gezellig in huis en tuin. De vrije tijd doorbrengen in een prettige sfeer, dat is wat men wil. Kwaliteit van leven heeft maximale aandacht. Die aandacht houdt voor Ada Wille, tuin- en landschapsarchitecte, niet op bij het leven. Ook voor de laatste rustplaats ontstaat meer aandacht. Terecht wordt steeds meer zorg besteed aan het ontwerpen en de inrichting van begraafplaatsen en de directe omgeving van graven en verstrooivelden. „Mensen willen een eigen plekje waar men zich prettig voelt, waar ruimte is voor emotie." Ada Wille ontwerpt regelmatig begraafplaatsen en doet dat met veel gevoel en inzicht. Zij is verantwoordelijk voor het ontwerp van één van de meest unieke inzendingen van de Florida in Hoofddorp: De Laatste Tuin Muziek en bloemen bepalen sfeer van een uitvaart Interview met Boudewijn de Groot
Koppelt hij de dood aan muziek dan ziet hij een troostende waarde, vergelijkbaar met bloemen. „Muziek en een uitvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, uiteraard afhankelijk van de wens van een overledene. Zegt iemand: ik wil absoluut geen muziek, lees maar een paar mooie gedichten voor, dan kan dat natuurlijk, maar een uitvaart zonder muziek lijkt me wel ongemakkelijk. Je vraagt dan wel erg veel van de mensen die aanwezig zijn. Stilte tijdens een uitvaart maakt het dwingend, dat is haast onverdraaglijk. Muziek geeft op sommige momenten wat afleiding, troost, je kan met je gedachten even ergens anders zijn. Er is geluid, er is sfeer. Dat is in de gegeven situatie een beetje geruststellend."

Leeuwarder Courant, 11 juni 2002, Rampritueel weerspiegelt rituele onhandigheid'
Wim Schrijver: Ze zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten, rituelen na rampen, maar ondanks alle media-aandacht bleven de achtergronden onderbelicht. Het is deze constatering die de wetenschappers Tineke Nugteren, Paul Post en Hessel Zondag er toe bracht wel ramprituelen te onderzoeken.De ramprituelen waren er „zomaar", tien jaar geleden na de Bijlmerramp, aldus de onderzoekers. En zeker na 1996 met de dood van prinses Diana, de affaire Dutroux en diverse gevallen van 'zinloos geweld' was er al sprake van vier vaste pijlers: de stille tocht, de collectieve rouwdienst, het monument en de jaarlijkse herdenking. En, zegt Nugteren, er Is nog een reeks variabele factoren als het afbakenen van de rampplek of het ontstaan van spontane gedachtenisplekken. Opvallend Is dat de rauwe boosheid zelden vorm krijgt In die rituelen. Hoewel: „Het onderzoek naar de oorzaken van de ramp en het benoemen van de schuldigen kan bijna een ritueel karakter krijgen." De stille tocht Is volgens de onderzoekers een typisch Nederlands crisisritueel. De rol van de media kan volgens Nugteren nauwelijks overschat worden. „Een rampritueel is voor een belangrijk deel mediaritueel." In feite is het „een schijnwereld", de televisiemakers hebben immers geselecteerd en bewerkt. „Het ritueel wordt geïdealiseerd. De werkelijkheid van alledag Is meestal nogal mager en middelmatig."

Leeuwarder Courant , 11 juni 2002, Fraudeur betaalt uitvaartvereniging
De voormalige penningmeester van Uitvaartvereniging Buitenpost betaalt in gedeelten het bedrag terug dat hij verduisterd heeft. Dat is het bestuur overeengekomen met de aan de kant gezette penningmeester. Als hij op tijd betaalt, wordt geen aangifte gedaan van fraude. Een paar maanden geleden kwam het bestuur erachter dat zijn penningmeester had gefraudeerd. Over de hoogte van het bedrag wil voorzitter Eddy Westerhof niks zeggen, maar de terugbetaling neemt minstens enkele jaren in beslag. Het bestuur heeft ervoor gekozen een terugbetalingsregeling te treffen met de oud-penning meester In plaats van hem aan te geven. „It giet ús om it jjld want der hawwe wy belang by. As wy nei justysje geane, is it mar de fraach oft wy us jild wer om krije." Volgens de voorzitter Is de begrafenisvereniging door de oplichting niet In financiële problemen geraakt en kan het nog steeds aan haar verplichtingen voldoen

Surinaamse bazuingroep Verschillende kranten: 11 juni 2002, Bazuingroep op Surinaamse begrafenis
GPD Onderschrift foto: In Terneuzen vond gisteren een Surinaamse begrafenis plaats. Onder de vrolijke klanken van bazuingroep Angie uit Amsterdam werd het stoffelijk overschot naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Verschillende kranten, 11 juni 2002, Schaarste aan donorweefsel is niet nodig
Er bestaan terecht twijfels over het beleid rond het gebruik van donorweefsel en daardoor zijn er te weinig donoren. Volgens G.R.J. Melles kan met wat meer psychologische tact en eerlijke voorlichting worden bereikt dat meer mensen zich als donor laten registreren. Sinds enige jaren zijn bij het Nederlands Instituut voor Innovatieve Oogheelkundige Chirurgie in Rotterdam weefselbewerkings- technieken beschikbaar waarmee het donor hoornvliezen tot drie keer efficiënter kunnen worden gebruikt. Er behoeft dus geen schaarste aan hoornvliezen te bestaan. Opmerkelijk is dat het ministerie van VWS en de Nederlandse Transplantatie Stichting de opzet van een orgaanbank met geavanceerdere weefselbewerkings-technieken niet actief faciliteren, terwijl Nederland momenteel geen functionele hoornvliesbank meer heeft. Het weefsel wordt via buitenlandse banken gedistribueerd, terwijl de kwaliteit niet voldoet aan onze eisen. Het wantrouwen bij het grote publiek en de onnodige schaarste aan weefsel geven aan dat het donorweefseltraject effectiever en doorzichtiger moet worden geregeld. Het is aan patiënten niet uit te leggen dat je als ontwikkelingsinstituut de technieken in huis hebt om voldoende donorweefsel 'te genereren', maar dat er nu bijna een jaar lang geen weefsel beschikbaar is voor een operatie. Hoewel het ministerie van VWS en de Nederlandse Transplantatie Stichting een belangrijke rol moeten hebben als toezichthoudende instanties, kunnen zij zich voor de uitvoering wellicht beter laten ondersteunen door specialisten met praktijkervaring en een direct patiëntencontact. Als aan de vraag van het publiek wordt voldaan, komt het aanbod vanzelf, en wordt voorkomen dat iedereen zijn donorcodicil verscheurt. 

Carp 27, juni 2002, Uitvaartverzekering
Hoewel een kleine rekensom uitwijst dat het vaak aantrekkelijker is een uitvaart zelf te financieren, kiezen de meeste mensen nog steeds voor een verzekerde begrafenis of crematie. Meestal om nabestaanden eventuele extra rompslomp te besparen. De meeste Nederlanders hebben een natura-uitvaartverzekering. waarbij men is verzekerd voor een bepaald dienstenpakket, of een sommen verzekering, waarbij een bepaald bedrag is verzekerd. Het nadeel van een natura-uitvaartverzekering is dat in de polis precies wordt omschreven wat de verzekeraar doet voor een gemiddelde uitvaart Hier kan moeilijk vanaf worden geweken. Voor beide typen verzekeringen geldt dat oude polissen soms niet geïndexeerd zijn, zodat er geld op toegelegd moet worden. Andere mogelijkheden om de uitvaart te bekostigen, zijn: verzekerd sparen bij een bank. een speciale spaarrekening, of een depositofonds. Dit laatste kan in eigen beheer worden geregeld, maar er zijn ook deposito-fondsen bij een uitvaartverzorger of uitvaartverzekeraar. Als je zelf spaart, is het belangrijk om te weten dat er voor uitvaartverzekeringen onder voorwaarden een vrijstelling is in box 3. Een van die voorwaarden is dat de waarde van de rechten per persoon niet hoger mogen zijn dan circa 5708 euro (2001). Dit zijn de kosten van een gemiddelde begrafenis/crematie. Als de polis geen mogelijkheid bevat tot afkoop en de uitkering uitsluitend gebruikt wordt om de uitvaart te bekostigen, zijn de premies voor de uitvaartverzekering bovendien aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek.
Meer informatie:
De Verzekeringsgids en Overlijden, financiële en administratieve aspecten, uitgaven van de Consumentenbond. prijs 15,66 euro verzekeringen.pagina.nl
www.centraalbeheer.nl , de enige verzekeraar die polissen online aanbiedt
www.kijkenvergelijk.nl en www.independer.nl voor online vergelijken van premies
Klachten Klachteninstituut Verzekeringen tevens Ombudsmannen Levensverzekering.
Schadeverzekering en Zorgverzekering
Postbus 93560 2585 GJ Den Haag
telefoon 070-333 89 99
www.klachteninstituut.nl

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage