Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 21, 20 mei 2002 t/m
26 mei 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 21 mei 2002, Weer duizenden bezoekers bij graf Fortuyn
(ANP) De drukte bij het graf van Pim Fortuyn op de begraafplaats Westerveld in Driehuis houdt aan. Het afgelopen pinksterweekeinde brachten duizenden mensen een bezoek aan het graf. De wachttijd bedroeg zondagmiddag anderhalf uur. De bloemenzee bij het graf van de vermoorde politicus wordt steeds groter. Het graf ligt tegen een heuvel, dicht bij de ingang van Westerveld. Bij het hek van de begraafplaats liggen bloemen, aan het hekwerk hangen spandoeken, er staan kaarsen en beren en er liggen brieven met een laatste groet aan Fortuyn.

Verschillende kranten, 21 mei 2002, Vandalen vernielen graven in Valkenswaard
(ANP) Onbekenden hebben de afgelopen dagen vernielingen aangericht aan graven op een kerkhof in Valkenswaard. Volgens de politie zijn de zeven graven ernstig vernield en tien andere flink beschadigd. De vandalen hadden het voornamelijk voorzien op grafzerken en ornamenten.

Verschillende kranten, 23 mei 2002, Weer minder meldingen van euthanasie
(ANP) Artsen hebben vorig jaar opnieuw minder vaak melding gemaakt van euthanasie. In 2001 ontvingen de vijf regionale toetsingscommissies 2054 meldingen van levensbeëindiging op verzoek of hulp bij zelfdoding. Een jaar eerder waren dat er nog 2123. In 1999 kwamen 2216 meldingen binnen. Als reden voor de daling wordt nog al eens aangevoerd dat artsen meer kennis hebben gekregen van palliatieve (leedverzachtende) zorg aan mensen die stervende zijn, waardoor er uiteindelijk minder vaak euthanasie hoeft te worden toegepast. Er loopt een onderzoek naar het toepassen en melden van euthanasie, dat meer inzicht moet geven in de oorzaken van de daling van het aantal meldingen. Dat is naar verwachting halverwege volgend jaar gereed.

Leeuwarder Courant, 23 mei 2002, Gedenkteken in berm vijf jaar toegestaan
Voortaan zal het mogelijk worden voor nabestaanden van verkeersslachtoffers om op de plaats van het ongeval een gedenkteken in de berm te plaatsen. Het monument mag maximaal vijf jaar blijven staan. Af en toe komt een verzoek bij de provincie binnen om in de berm langs een provinciale weg een gedenkteken te plaatsen. De provincie wil er, als het even mogelijk is, aan meewerken. Het moet alleen wel tijdelijk zijn. De termijn is bepaald voor vijf jaar. Ook mag de verkeersveiligheid niet in het geding zijn. De hoogte, van bijvoorbeeld een houten kruis, mag niet meer zijn dan 60 centimeter. Om het verkeer niet in gevaar te brengen, mag het geen glinsterende materialen of lichtgevende kleuren hebben die weggebruikers kunnen afleiden. Herdenkingsbijeenkomsten zijn niet toegestaan, maar het leggen van een bos bloemen wordt wel gedoogd. De provincie heeft een en ander opgenomen in de vernieuwde nota beheerbeleid provinciale wegen.

draaikreuzen weren duivel Leeuwarder Courant, 25 mei 2002, Draaikruizen weren duivel
Draaikruizen rond een kerkhof weren de duivel en houden dolende geesten op het terrein, zo wil het verhaal. Maar in de praktijk hielden de 'kearewears' bij het kerkhof van de hervormde Sint Vituskerk in Stiens de koeien bij de graven weg. Zes draaikruizen zijn opgeknapt en worden teruggeplaatst Gisteren werd het eerste exemplaar officieel onthuld. Tot 1923 werden er in het dorp bij de kerk veemarkten gehouden. De boeren knoopten het vee vast aan het hek rond de begraafplaats. De draaikruizen zijn er in 1976 weggehaald en opgeslagen. Tot Plaatselijk Belang ze vier jaar geleden vond en besloot ze terug te plaatsen. De hoofdingang blijft trouwens open. Want lijkkisten, rolstoelen en kinderwagens kunnen niet langs de 'kearewears'.

Verschillende kranten, 25 mei 2002, Ook butler en hondjes in graf van Pim Fortuyn
(GPD) Pim Fortuyns voormalige butler Herman en de hondjes Caria en Kenneth worden na hun overlijden mogelijk ook bijgezet in het graf van de vermoorde politicus. Herman, jarenlang de vaste hulp en chauffeur van Fortuyn, en zangeres Connie Breukhoven (Vanessa) zeggen dat dit de wens was van Fortuyn. Connie Breukhoven heeft al een stichting opgericht om een en ander mogelijk te maken. Zij hoopt het fonds te kunnen voeden met een deel van de opbrengst van haar nieuwe single 'Now you say nothing at all', opgedragen aan Pim Fortuyn, die een goede vriend van haar was. De inkomsten zijn in eerste instantie bedoeld voor een standbeeld van Fortuyn.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage