Prins Claus Bloemlezing uit de kranten van de afgelopen 3 dagen

Telegraaf
Na de troonsbestijging van Beatrix in 1980 kreeg de prins een zwaar leven De zeer serieuze Claus die niets op had met de bij de troon behorende glitter en glamour moest zich inhouden en kon zich door zijn positie niet ontplooien. De media zijn in hun commentaren unaniem van mening dat Claus dit lot op bewonderenswaardige wijze heeft gedragen en respect verdient voor de wijze waarop hij als gevangene met zijn glazen huis is omgegaan Maar kan men de gemaal van de regerend vorst deze onmenselijke taak nog wel aandoen?
Algemeen Dagblad
Ooit beschreef Claus van Amsberg Nederland als een republiek met een erfelijke troonopvolger Die typering (..) was as het resultaat van een intellectuele worsteling met zijn onvermijdelijke positie in de schaduw van het Nederlandse staatshoofd Hij aanvaardde in praktische zin zijn ondergeschikte rol maar behield het volle besef dat het behoud van de monarchie van hem een onevenredig hoge prijs vroeg. Nu Claus er na een welbesteed leven niet meer is past slechts bewondering voor de manier waarop hij lot welbewust en met grote waardigheid droeg Steeds weer gaf hij er blijk van dat het glazen huis waarin hij zich uit de wereld van gewone mensen verbannen wist offers van hem vroeg die in wezen onmenselijke proporties aannamen Zijn scherpe humor waar-van het grote publiek slechts zelden kon kennisnemen stelde hem in staat met deze onwezenlijke werkelijkheid te blijven leven
Trouw
Echtgenoten van gekroonde staatshoofden zijn niet te benijden Ze staan in de schaduw
van hun wederhelft en delen ook nog eens voor de volle honderd procent in de beperkingen van het hedendaagse koningschap Ieder woord dat zij spreken is er eigenlijk al één te veel. zelfs bij het maken van een gebaar moeten zij op hun tellen passen. Gegeven deze beperkingen heeft prins Claus iets groots verricht. Bijna iedereen vond hem sympathiek, zo op het oog was hij een ideale vader en echtgenoot en geen moment heeft hij de monarchie in opspraak gebracht, of het zou moeten zijn dat hij zich een paar jaar geleden omstandig van de stropdas bevrijdde, waarmee hij op symbolische wijze te kennen gaf dat het leven in een gouden kooi voor hem geen sinecure was. Maar met dit gebaar riep hij vooral begrip en zelfs vertedering op.
NRC Handelsblad
Hebben de staatkundige verhoudingen in Nederland deze
man van vele kwaliteiten recht gedaan? Het is moeilijk een eenduidig antwoord te geven, maar de twijfel overheerst. (..) Bij de dood van een zo waardevol lid van het koninklijk huis dringt zich onwillekeurig de vraag op naar de redelijkheid van de beperkingen die de leden ervan worden opgelegd in het kader van de rol die zij moeten spelen. Ook binnen het streven naar de continuïteit van de monarchie, zoals de meerderheid in dit land wenst, zou meer aandacht aan de kwestie van de vrijheid van ontplooiing en daarmee van het individu gegeven kunnen worden. Dat Claus zich in zijn constitutioneel beperkte rol wist te schikken is een grote persoonlijke prestatie geweest, die hij tot het laatst heeft volgehouden. Ook toen hij steeds ernstiger met zijn fragiele gezondheid worstelde. Aldus heeft hij de kracht van zijn liefde voor Beatrix. als echtgenote en als vorstin, en voor zijn nageslacht een leven lang gestalte gegeven.
De Volkskrant
Er past respect voor het leerstuk van de ministeriële verantwoordelijkheid als hoeksteen van het bestel. Men kan ook nog met enig recht erop wijzen dat het slachtoffer vrijwillig kiest voor een positie als prinsgemaal. Maar ook geldt: zo kan het niet langer. De rol van echtgenoot c.q. echtgenote naast de vorst verdient een nieuwe overweging. Laten we zeggen dat de Universele Verklaring van de Rechten voor de Mens voortaan ook voor de bedgenoot van de vorst geldingskracht heeft, opdat, zoals de preambule van de verklaring vermeldt. "De mens niet gedwongen wordt zijn toevlucht te nemen tot opstand tegen onderdrukking".
Friesch Dagblad
Ter gelegenheid van zijn dood wordt nadrukkelijk gesproken over het keurslijf waarin de prins heeft gezeten. De beperkingen waren er, dat is zeker. Maar het :is de grootheid van de prins geweest dat hij vanuit die afgeschermde positie veel. heel veel heeft kunnen doen. Meer dan een politicus, meer dan een groot zakenman of meer dan een vorst heeft prins Claus informeel zijn invloed kunnen aanwenden op de terreinen die hij zo belangrijk vond. De prins heeft Nederland en de wereld gediend met zijn 'stille diplomatie' voor de armen en voor de internationale betrekkingen.

Met dank aan de Leeuwarder Courant