Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 6, 5 februari 2001 t/m
 11 februari 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

 

Verschillende kranten, 6 februari 2001, Zwolle blundert met begrafenis
GPD: Een Zwolse familie kreeg te hoen dat een geplande begrafenis niet door kon gaan. Het excuus was dat al het personeel op een tweedaagse cursus was gestuurd. Na enige onderhandelingen kon de ter aarde bestelling toch doorgaan. De gemeente wilde aanvankelijk meerkosten in rekening brengen maar zag daar toch van af.

Leeuwarder Courant, 6 februari 2001, Hans Kemperman leeft op kerkhof
Broer Feenstra: Verhaal over een grafruimer. Dit specialistisch beroep wordt maar door een paar bedrijven c.q. personen in Nederland gedaan. Zij ruimen in opdracht van de begraafplaats graven en trachten dit met een zo'n groot mogelijke zorgvuldigheid te doen. Kemperman houdt zich overigens ook bezig met het lijkbalseming en lijkrestauratie. Urenlang kan hij bezig zijn om een dodelijk slachtoffer voor de ter aardebestelling toonbaar te maken. 

Leeuwarder Courant, 7 februari 2001, Mythologie volgens Woudwijk op bonsai-formaat
Peter Grondsma: Kunstenaar Anne Woudwijk uit Drachten werkt aan een beeldengroep. Geen metershoge monumentale stukken ditmaal, maar miniaturen. Hij gaat bovendien voor de eerste maal het museum in.citaat: "Sterke bylden, mei in djippe lading. Dêr bin ik gek op". Hij ziet het al voor zich: een cirkel van Noorse grafstenen. Want in een kring krijgen symbolen  pas magische kracht. "Dan roppe se sfear op".

Verschillende kranten, 8 februari 2001, Eis voorwaardelijk cel na euthanasie
ANP: Tegen een Amsterdamse huisarts is negen maanden voorwaardelijk geëist omdat hij zich niet hield aan de regels voor euthanasie bij de levensbeëindiging van een 85 jarige patiënte. De patiënt had niet aangegeven dat ze dood wilde en de arts had ook geen collega geraadpleegd.

Verschillende kranten, 10 februari 2001, Donorformulier voor jongeren
Jongeren die vorig jaar achttien zijn geworden krijgen dit jaar in maart een donorformulier opgestuurd. Het donorregister verwacht dat zo'n 35 percent van de 190.000 jongeren zal reageren. In het register staan nu zo'n ruim 4,5 miljoen mensen ingeschreven van wie 54% ja zegt tegen het beschikbaar stellen van organen en weefsel na overlijden.

Verschillende kranten, 10 februari 2001, veel ophef over obductie en het bewaren van uitgenomen organen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek
Jaarlijks vinden in Nederland zo'n tienduizend obducties plaats. In een op de vijftien gevallen gebeurt dat op verzoek van de officier van justitie in verband met of bij vermoeden van een misdrijf.. Obductie wordt gedaan om de doodsoorzaak vast te stellen. Verkeerde diagnoses kunnen  zo vastgesteld worden en voor nabestaanden kan het belangrijk zijn als er sprake is van een erfelijke ziekte.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage