Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 5, 29 januari 2001 t/m
 4 februari 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

  Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 1/2, januari/februari 2001
In het tijdschrift:  Portret dit keer: Anne van Tilburg, sopraan. Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU, Mieke van Leeuwen: De spirituele uitvaart. De Funeraire boekenkast. Mr. W. Brouwer: aansprakelijk.en een drietal hoofdartikelen:
Eigen graf is goud waard
Jolanda Scholman: In onze multiculturele samenleving blijft het uitvaartwezen niet achter. De voorzieningen zijn er, de kennis is er. Toch brengen nog altijd veel Marokkanen en Turken hun overledenen naar het thuisland toe. Waar is dat aan te wijten.
NUVU inkoopcombinatie van start
Yvette Polman: Na lange tijd onderwerp te zijn geweest van 'borrelpraat' is het idee van een centrale inkoopcombinatie op een hoger plan verschenen. Nu bijna anderhalf jaar verder is er een geringbande catalogus en zijn er bestellingen; het klinkklare bewijs dat de NUVU inkoopcombinatie een feit is.
Volksvermaak
Uit de serie  Erfenis onzer voorouders dor H. Kok: Huilen op de stoeprand. De begrafenis van Manke Nelis. De dood van Pierlala.

Net, Blad voor het Internet, februari 2001
In de serie van de 150 beste websites van deze maand, worden onder de rubriek begraafplaatsen o.a. genoemd www.rouw.nl , www.uitvaart.org , www.uitvaart.nl en www.rouw.nl (met speciale aandacht voor de rouwenquête)

Volkskrant 2 februari 2001, Het gemis van overlijdensadvertenties
Fransico van Jole: Na jaren het nieuws te hebben gevolgd op het internet constateert hij -nu weer een papieren krant te hebben- wat hij miste. De overlijdensadvertenties. Het mooie van de rouwadvertenties in de krant vindt hij dat ze je min of min onverwacht treffen en niet dat je ervoor naar een speciale internetsite moet gaan.De mededelingen in de rouwadvertenties vormen voor hem een soort dagelijkse confrontatie met de eindigheid van het bestaan.

Verschillende kranten, 3 februari 2001, Euthanasiewetgeving is Poolse politici een gruwel.
Een groep van 68 Poolse parlementariërs heeft premier Jerzy Buzek opgeroepen de Nederlandse euthanasiewetgeving aan te vechten via het Europese Hof voor Mensenrechten. Euthanasie is in Polen niet toegestaan en in conservatieve kringen een taboe hoewel het verschijnsel wel degelijk voorkomt.

Leeuwarder Courant, 3 februari 2001, De werkplek: Triest maar veelzijdig
In de serie De werkplek wordt aan het woord gelaten de uitvaartverzorger Roel de Beer uit Heerenveen. Tot voor 4 jaar werkte hij nog in een kledingzaak, maar nu leidt hij negentig tot honderd begrafenissen en crematies per jaar.. Hij vindt het een triest maar veelzijdig beroep.  Met 4 collega's besteden ze in principe zoveel tijd aan een sterfgeval als de familie verlangt.

De Telegraaf, 3 februari 2001, Rouwsite
Daphne van Dijk: Interview met Antoine Fonville over www.rouw.nl o.a. over de rouwenquête die daar op staat. Citaat: "Sommige mensen denken dat het een probleem is wanneer ze een half jaar na de dood van oma nog aan haar denken. Met behulp van de enquête kun je zien dat dat helemaal niet zo erg is. Wij proberen het rouwen bespreekbaar te maken. Het laagdrempelige en anonieme internet is daar heel geschikt voor".

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage