Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 41, 8 oktober 2001 t/m
14 oktober 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

In alle nieuwsbladen, radio en tv programma's. Ook deze hele week werd er nog zeer veel aandacht besteed aan terroristische aanval van 11 september jl. op Amerika en de gevolgen daarvan.

Geldzaken, jaargang 8 nummer 3, Vruchtgebruik, bloot eigendom en fiscus
Rubriek vragen: Na het overlijden van mijn echtgenoot enkele jaren geleden heb ik het vruchtgebruik gekregen over de echtelijke woning. Mijn beide meerderjarige en zelfstandig wonende kinderen hebben de blote eigendom van de woning verkregen. De accountant van mijn overleden echtgenote wees mij erop dat er voor mij en de kinderen het nodige verandert als gevolg van de nieuwe belastingwetgeving en het nieuwe erfrecht dat binnenkort van kracht wordt. De woning is overigens inmiddels vrij van hypotheek. Kunt u mij adviseren waarop ik moet letten: "De veranderingen waarop u wijst hebben gevolgen voor u maar wellicht meer nog voor uw kinderen. De kinderen (die de blote eigendom hebben verkregen) moeten vanaf dit jaar (hun deel van) de waarde van de woning (waarde van het huis minus de waarde van het vruchtgebruik) bij hun vermogen in Box 3 tellen, waarna die waarde aan de vermogensrendementsheffing onderhevig is. Ze moeten dus straks belasting betalen over iets dat ze 1 nog niet in handen hebben en dat hen dus momenteel niets oplevert. Met het stijgen van uw leeftijd wordt dit probleem alleen maar groter. Dit heeft te maken met de vermenigvuldigingsfactor waarmee het vruchtgebruik wordt bepaald. De waarde van het vruchtgebruik wordt gesteld op 4% en vermenigvuldigd met een factor die afhankelijk is van uw leeftijd. De waarde van het vruchtgebruik van iemand van 65 (factor 9) is hoger dan bijvoorbeeld de waarde van het vruchtgebruik van iemand van 85 jaar (factor 3). De waarde van de blote eigendom stijgt met het klimmen van uw leeftijdsjaren. Wellicht is het beste advies dat u in samenspraak met uw kinderen eens een goede adviseur te raadplegen (die zicht heeft op zowel de fiscale- als erfrechtelijke veranderingen)".

Volkskrant: 9 oktober 2001, Kinderen rouwen niet, was de gedachte in 1946
Ellen de Visser: Artikel over een vliegtuigongeluk op 7 oktober 1946, er stortte toen een vliegtuigje neer op de Apeldoornse HBS, waarbij 22 jongens om het leven kwamen. Toen de overlevenden na maanden weer terug kwamen op school werden ze gewoon in een nieuwe klas gezet. Niemand informeerde naar hun gezondheid etc. Kinderen rouwen niet, was de gedachte. "Ik kon nergens uithuilen", aldus een van hen.

Leeuwarder Courant: 10 oktober 2001, Konijnen teisteren begraafplaats
WOLVEGA-Weststellingwerf heeft last van konijnen op de algemene begraafplaats in Wolvega. De dieren ondergraven de funderingen van graven en grafzerken, maar veroorzaken ook schade aan gazons en paden. "Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie voor bezoekers", stelt de gemeente. Zij heeft een vergunning aangevraagd om de konijnen met fretten te bestrijden. maar dat verzoek is in augustus al door het ministerie van landbouw afgewezen. Weststellingwerf is inmiddels tegen de afwijzing in beroep gegaan, na advies van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Die stelt dat de afwijzing "dermate gebrekkig is, dat hiertegen met enige kans op succes bezwaar kan worden aangetekend".

Verschillende kranten: 11 oktober 2001, niet zinloos rekken
ANP: - De Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) heeft een nieuwe levenswensverklaring gemaakt. Dragers zien af van actieve levensbeëindiging, maar ook van buitensporig en zinloos medisch handelen in de laatste levensfase. De nieuwe wilsverklaring komt in de plaats van de oude die door 2500 Nederlanders werd aangevraagd. Bij de wilsverklaring hoort een levenswenspas waarop de drager ook zijn levensovertuiging kan laten afdrukken. De NPV maakte de verklaring samen met de communicatiedienst van het Katholiek Nieuwsblad dat de Credo Card uitgaf.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage