Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 33, 13 augustus 2001 t/m
19 augustus 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 7 juli 2001. Thema: Milieu
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; 24 uur per dag on-line bestellen voor supplies van begraafplaatsen, crematoria, ziekenhuizen etc. Brood is dood. 71% voor opbaren in rouwcentrum. De dood op het web. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Verliesspeld, Vlindermodel als herdenking. Portret: Zo vader zo zoon, begrafenisonderneming Dordrecht en omstreken. Estafettecolumn: Historie of toekomst? Luuk Hazelhoff. Column 'Luchtfietserij' door H. Kok. Column Recht: "De melkboer en het beroepsgeheim' door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers.
Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:

Tussen dood en daad, De wet en de praktische bezwaren
Dick Duijnhoven: Milieuwetgeving is noodzakelijk. Dat vindt ook de uitvaartbranche. Maar tussen droom en daad staat ook hier het een en ander in de weg en doen we in de praktijk niet altijd wat we met de mond belijden. Want hoe controleer je de naleving en wie moet dat doen? De lijkhoes als testcase.
Crematoria en milieu
Jasper Enklaar: Als crematoria en milieu in één adem genoemd worden, gaat het vooral over kwik. Bij het verbrandingsproces kan naast stof ook kwik vrijkomen, wat het milieu belast. De vraag is alleen hoe zwaar die milieubelasting is. De discussie over die vraag leek gesloten. De uitgangspunten van het beleid worden echter steeds mee ter discussie gesteld.

Verschillende kranten, 15 augustus 2001, Raadsels rond skeletten op camping Stortemelk
Een jongen heeft gisteren op het kampeerterrein Stortemelk op Vlieland 4 skeletten gevonden. Vanmorgen werden er nog 3 gevonden, de herkomst van skeletten is nog niet duidelijk, wel dat ze al heel oud zijn. Het eigenaardige aan de vondst is dat de mensen er helemaal naakt zijn gevonden. Vreemd want drenkelingen werden met kleren en al begraven.

Verschillende kranten, 15 augustus 2001, Louises graf
De gemeente-archivaris van Assen wil nu eindelijk wel eens weten of Louise Aubry d'Arancy, tussen 1842 en 1871 bewoonster van het Landgoed Vredeveld in Assen, inderdaad de onechte dochter was van Lodewijk Napoleon, koning van Holland. Onderzoek in de privé-archieven zou uitsluitsel kunnen geven. Misschien valt er in de brieven van Lodewijk Napoleon iets te vinden. Vergelijkend DNA-onderzoek zou helemaal mooi zijn. Maar daar heb je twee partijen voor nodig.

Volkskrant, 15 augustus 2001, Doodgaan op tv
Wim Wirtz: artikel naar aanleiding van een driedelige documentaire over terminale patiënten in een hospice (vanavond en volgende week rond 22.25 op Ned. 1). De schrijver van het artikel heeft zo zijn bedenkingen bij de intentie van de makers van deze documentaire waarin o.a. het sterven van een verstandelijk gehandicapte vrouw. Hij vindt dat de makers zich aan emotioneel effectbejag schuldig maken.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage