Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 20, 14 mei  2001 t/m
20 mei 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 14 mei 2001, 'School kan zelfdoding voorkomen'
Een groot aantal gevallen van zelfdoding onder leerlingen van middelbare scholen kan voorkomen worden als onderwijsinstellingen psychische problemen vroegtijdig herkennen en ingrijpen. Dat zegt Jan Ruygrok onderwijstrainer bij het Katholiek Pedagogisch Centrum (KPC) in Den Bosch. Hij leer docenten om scholieren en ouders op te vangen. "Tien gram preventie weegt zwaarder dan honderd kilo therapie".

Verschillende kranten, 14 mei 2001, Moeder bewaarde babylijkje in kistje
GPD: Een negentienjarige vrouw heeft in haar flat in Groningen maandenlang het stoffelijk overschot van haar pasgeboren baby bewaard. De moeder had het dode kind in een luchtdicht kistje gelegd omdat zij er geen afstand van kon doen.

Leeuwarder Courant, 15 mei 2001, Plan voor hospice in Harlingen.
De realisatie van een hospice in Harlingen is mogelijk geworden door een gift van een oud-Harlinger. In Sneek is er al een en er bestaan ook plannen voor een hospice in Leeuwarden.. Om dit alles in een goede richting te duwen is de stichting Palla opgericht. Een samenwerkingsverband van allerlei organisaties in de zorgsector.

Volkskrant, 17 mei 2001, Gestorven zonder het te weten
Nicolaas Matsier: toespraak naar aanleiding van de expositie; 'Vergeten in de slaap der eeuwen. Schrijvers en de dood. In het Letterkundig Museum in Den Haag.Op deze expositie wordt een veelheid van zaken tentoongesteld die te maken hebben met (nog) te overlijden auteurs, van dodenmaskers t/m rouwlinten.

Volkskrant, 18 mei 2001, Interviewen na de dood
Maarten Evenblij: artikel in de reeks promotie, dit keer over het promotieonderzoek van Berna van Baarssen die in samenwerking met anderen bijna honderd mensen interviewden die hun partner hadden verloren. Citaat: "Het is dan ook een misvatting te denken dat wie een goed netwerk van sociale contacten en steun heeft, niet eenzaam is. Soms voelt iemand zich sterk, het volgende moment stopt hij het hoofd onder zijn kussen. Aan het geloven in zo'n geleidelijke ontwikkeling kleeft het gevaar dat men denkt: is er ie nou nog niet overheen?"

Verschillende kranten, 18 mei 2001. Zeven kindergraven in Gemert geschonden.
GPD: Grafschenners hebben 7 kindergraven in Gemert geschonden. Drie zerken werden omvergehaald, terwijl vandalen de engelenbeeldjes op 4 andere graven hebben kapotgeslagen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage