Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 18, 30 april  2001 t/m
6 mei 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 5, mei 2001
In het tijdschrift: Portret dit keer: Josine Overduin, illustratief vormgeefster van condoléancekaarten. Agenda. Funeraire boekenkast. Productnieuws. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. En een drietal hoofdartikelen:
Uitvaartbranche verjongt steeds meer
Mieke van Leeuwen: Nu steeds meer mensen in de uitvaartbranche lijken willen werken en er ook steeds meer vacatures in de branche ontstaan, treedt er de laatste jaren een duidelijke verjonging van het personeelsbestand op. Reden om eens bij diverse ervaringsdeskundigen in het land navraag te doen.
Ons Euthanasiebeleid als schrikbeeld
Annette Rebel: Iemand helpen bij het beëindigen van zijn of haar leven: het gebeurt in de hele wereld.Toch is euthanasie bijna nergens toegestaan. Omdat Nederland het toch doet, kijken andere landen hevig geschrokken naar ons. Ze bespreekt hier in het kort het beleid in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, België en de Verenigde Staten.
Familiegraven op eigen grond
Frank Mutter: In Nederland liggen honderden kleine begraafplaatsen die uitsluitend in gebruik zijn voor één persoon of familie. Deze 'mini-begraafplaatsen' noemt men vaak 'familiebegraafplaats' of 'particuliere begraafplaats'. De aanleg van familiebegraafplaatsen was in de oude wetten op de lijkbezorging apart geregeld. Door inwerkingtreding van de huidige Wet op de Lijkbezorging in 1991, is dat thans niet meer zo.

Clickable Image Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 2, 2001
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.
Deze uitgave is met name gewijd aan de aanname van de euthanasiewet in de Eerste Kamer en allerlei reacties daarop.
O.a worden het debat in de Eerste kamer besproken. De Europese kruistocht tegen het Nederlandse Euthanasiebeleid. De duizend van Emmelink en veel persoonlijke reacties n.a.v. de schrijfactie.

Volkskrant, 30 april 2001, Joodse graven geschonden
Foto met onderschrift: Onbekenden hebben zaterdagnacht zeventig graven op de Joodse begraafplaats bij Dorst beklad met hakenkruizen.

Verschillende kranten, 30 april 2001, Sarcofaag van schrijver Arnon Grunberg te koop
ANP: Het Letterkundig Museum in Den Haag biedt binnenkort een sarcofaag met de beeltenis van Arnon Grunberg te koop aan. Het gaat om een kunstwerk, dat deel uitmaakt van de tentoonstelling 'Vergeten in de slaap der eeuwen; Schrijvers en de dood'. De sarcofaag wordt ingezet op f 5000,-

Intermediair, 3 mei 2001. Nederland rouwt
Renée Braams: (bijna 3 pagina's groot artikel) Er valt deze maand weer volop samen te huilen. Eerst bij de dodenherdenking op 4 mei, en volgende week als de Enschedese vuurwerkramp herdacht wordt. De stille tochten, met aanloop van heinde en ver, roepen naast warme gevoelens van saamhorigheid ook wrevel op: zijn die gevoelens wel echt?

Leeuwarder Courant, 4 mei 2001, Kinderen rouwen om een dode 'in stukjes'
Wilma de Cort: artikel naar aanleiding van de uitgave van het losbladige werkboek: 'Het leven duurt een leven lang". Hierin wordt duidelijk gemaakt dat een kind anders rouwt om de dood van een geliefd persoon dan een volwassene. "Zo kan het gebeuren dat een kind na de begrafenis van har moeder zegt: "wanneer kan ik nou naar het zwembad? of mag ik nu een ijsje". In Nederland maken 5000 kinderen tot 18 jaar mee dat hun vader of moeder overlijdt. Van nog eens 2000 kinderen overlijdt een broer of een zus.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage