Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 52, 25 december 2000 t/m
 31 december 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 27 december 2000, Korstmossen doen dienst als snuffelpaal
Korstmossen bepalen mede de sfeer op de Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden. Korstmossen zijn opgebouwd uit een schimmel in nauwe relatie met een wier. Ze vermeerderen zich vegatief door het afbreken van gespecialiseerde delen, die zowel een wier- als een schimmel bezitten. Korstmossen zijn zeer gevoelig voor luchtverontreiniging, met name zwaveldioxide en ammoniak.

Verschillende kranten, 27 december 2000, Egypte verbiedt bezoek graf rabbijn
AFP/ANP: De Egyptische stad Damanhour heeft de jaarlijkse pelgrimstocht van joden naar het mausoleum van de beroemde rabbijn Yaacov Abou Hatzira verboden. De inwoners van de stad vrezen dat het graf een tweede klaagmuur wordt. Ieder jaar reizen duizenden pelgrims naar zijn graf. Op zijn sterfdag (10 januari 1881) zal hij naar de aarde afdalen om de wensen en klachten van de mensen aan te horen waarna hij bij God voor hen pleit.

Volkskrant, 18 december 2000, Nieuwe trend: graf boven de zoden
Eva Nyst: Het oude gebruik om doden een plaats boven de grond te geven herleeft. Mausoleums, crypten en grafhuisjes worden gerestaureerd en begraafplaatsen plannen de bouw van grafmuren.. Als het aan de lijkbezorgers ligt wordt aan cremeren en begraven een derde mogelijkheid toegevoegd: 'een begrafenis boven de zoden'. In Nijmegen (De Heilige Landstichting, ontwerp A. Wille), in Enschede en in Beuningen zijn vergevorderde plannen hiervoor. Maar her en der in het land zoals bij de oude Petruskerk in Amsterdam is het al mogelijk.

Volkskrant, 28 december 2000, Welterusten, Job. De herintrede van het doodsportret
Truus Ruiter: Het aanbieden van een tastbare herinnering aan de overledene in de vorm van een handafdruk is nu mogelijk. Een collega van de uitvaartverzorger Raaijmakers maakt van een hand een afdruk. Aan weinig lichaamsdelen is immers zoveel af te lezen als aan de hand. Maar ook de afdruk van en gezicht is nu mogelijk.

Intermediair, 28 december 2000, 'Ik zag mijn hele leven terug'
Ingrid Elfferich beleefde 4 jaar geleden een bijna-dood ervaring (BDE). Ze werkt sindsdien aan een proefschrift over veranderingen die mensen doormaken na zo'n ervaring.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage