Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 49, 4 december 2000 t/m
 10 december 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 12, december 2000
In het tijdschrift: Actueel: Ophef graf zwarte weduwe. Uitvaartmuziek top 50. Mummie in huis. Portret dit keer: Begraafplaatsbeheerder: Bert van den Bosch. Agenda. Wet en Werk.Lokale nieuwsflitsen, Verenigingsnieuws van de NUVU en een tweetal hoofdartikelen:
Euthanasie en hulp bij zelfdoding; de discussie gaat voort:
Frank Mutter: Eind oktober deed de rechtbank in Haarlem een uitspraak die veel stof op deed waaien over de discussie aangaande euthanasie en hulp bij zelfdoding. Toevalligerwijs gebeurde dit kort voordat de tweede kamer zich zou buigen over het wetsvoorstel dat levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding zou moeten toetsen
Openheid over rouwgevoelens
Annette Rebel: interview met prof. dr. Manu Keirse ie al jaren richting artsen, verpleegkundigen, uitvaartverzorgers en mensen die oog in oog staan met een rouwende voor het communiceren met een mens die met doodsvragen leeft.
Funerair café met publieksdag: passé of up to date?
Wim Cappers: jl. 4 november was er een funerair café van het Netwerk Uitvaartvernieuwers. Dit keer ging er een publieksmiddag aan vooraf. Deze gecombineerde activiteiten werpen de vraag op, of het netwerk en de gevestigde uitvaartbranche nog wat van elkaar kunnen leren.

Doodgewoon, zevende jaargang, nummer 27, winter 2000/01 
In het tijdschrift: kort; o.a.: Zelfbouwpakket kinderkistje. Uitvaartmarkten passé?.Doodskisten liggen gevoelig. Gouden Handjes. Internet: www.uitvaartcodicil.nl www.condoleance.nl en www.rouwkrant.nl .
Agenda. De rubriek lied (Jules de Corte: Michiel), Negen vragen aan Harry Jongen (De Neus). Kroniek: Bob Polak: Alweer geen schrijver overleden. Wetenschap; interview met prof. Piet Mulders. Boekbesprekingen en een drietal 'hoofdartikelen':
Begraafplaatsen met een eigen gezicht
Pauline de Bok: De journaliste trok van augustus 1999 tot mei 200 langs begraafplaatsen in heel Nederland. Ze schreef daarover in de Volkskrant. Ze wilde met haar artikelen een beeld schetsen van hoe men in Nederland omgaat met zijn begraafplaatsen en hoe men daar begraaft
Dood, doder, doodst
Marijke Streefkerk: Artikel over zojuist uitgekomen 'Literaire dodenkalender van de twintigste eeuw' (red: de dagen zijn overigens niet gedateerd, het is dus eigenlijk een soort 'verjaardagskalender'). De interviewster had een gesprek met de vijf samenstellers van deze unieke kalender. 
Uit de schatkamers van de dood
Ed Schilders: artikel over de tentoonstelling 'De weg naar de hemel' welke vanaf 16 december a.s. wordt gehouden in Amsterdam en in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Op deze tentoonstelling is vel te zien over reliekverering in de Middeleeuwen.

Verschillende kranten, 6 december 2000, Britse prinsen moeten hun begrafenis alvast regelen
ANP: De 2 jonge Britse prinsen William (18) en Harry(16) moeten van de regering alvast hun begrafenis regelen. De overheid wil op die manier voorkomen dat er verwarring ontstaat rond de ter aarde bestelling zoals bij hun moeder Diana gebeurde. De regering heeft de jongens gevraagd welke muziek ze willen laten klinken bij de herdenkingsdienst en welke mensen er moeten worden uitgenodigd. Ook de andere leden van het koningshuis hebben de nodige voorbereidingen getroffen.

Verschillende kranten, 7 december 2000, Bewakingscamera's op begraafplaats
ANP: De Stichting begraafplaatsen Nijmegen overweegt beveiligingscamera's op begraafplaats Jonkerbos te installeren. Net als veel andere begraafplaatsen kampt Jonkerbos met diefstal en kleine vernielingen.

Leeuwarder Courant, 8 december, Kluizenaar zit twee maanden dood in huis 
Twee maanden lang heeft de kluizenaar J. de Vries dood in zijn leunstoel gezeten. Naar aanleiding van een telefoontje van de broer van de kluizenaar is de buurman naar de afgelegen vrijstaande woning gegaan en heeft toen buurman Jan dood in zijn stoel aangetroffen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage