Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 44, 30 oktober 2000 t/m
 5 november 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 10, oktober 2000.
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; o.a.: Kleine dragersverenigingen tegen CAO. Idee Uitvaartbus gestolen? Jorritsma waarschuwt uitvaartsector. Nieuws België: Vlaams minister verbiedt bouw nieuw crematorium. Nominaties Funeral Awards.
Estafettecolumn: Riet Fiddelaers-Jaspers. Column door H. Kok. Column Recht: door mr. Frank Mutter. Producten en diensten: Grafkelders met ventilatiesysteem. Loopbaan in de uitvaartwereld. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een viertal hoofdartikelen:
De vrouw achter....
Je man heeft een uitvaartbedrijf: altijd bezig, dag en nacht beschikbaar. Natuurlijk help je dan als vrouw een handje mee. Je neemt de telefoon aan en doet wat administratie. En zo groei je er langzaam in en word je onmisbaar voor het bedrijf. Drie voorbeelden van De Vrouw van de Uitvaartondernemer.
De eerste vrouw
Ze was de eerste vrouwelijke uitvaartleider in loondienst. Na meer dan twintig jaar doet Aleid Been het rustig aan. Ze werkt alleen voor familie, vrienden en bekenden. "De collegialiteit is vaak ver te zoeken."
Een mooi. maar stressvol beroep
Het contact met mensen en het feit dat je iets voor hen kan betekenen. Dat is voor de meeste uitvaartondernemers de mooiste kant van hun beroep. Negaties is de hoge werkdruk en de continue bereikbaarheid. Ondernemers ondervraagd over hun vak.
Paardencrematorium
Het cremeren van huisdieren is al jarenlang gewoon. Binnenkort zijn er ook crematoria voor paarden. Een verzekering daarvoor is er al. Want paarden zijn nog méér een huisdier dan de hond of de kat.

Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers, oktober 2000, nr. 23
In de nieuwsbrief: redactioneel, agenda, kort nieuws; Historische rouwtocht in Apeldoorn, Uit de consumentengeldgids bleek AVVL en in mindere mate DELA en LPU het voordeligst voor een standaardpakket natura, voor verzekerd bedrag zijn VNG en LPU het voordeligst. Het percentage crematies stijgt ligt, voor 1999 lag het op 48,10%. Veel verenigingsnieuws, boekbesprekingen en o.a. een tweetal hoofd-artikelen:

Individualisering leidt tot andere manier van rouwen
Lenno Jol: In het artikel o.a. aandacht voor de veranderende rol van de uitvaartverzorger. De rol van de uitvaartverzorger tegenwoordig is die van adviseur in de vormgeving van de laatste herinnering. Daarnaast heeft rouw en uiting daaraan door de individualisering ook een andere vorm gevonden. Van rouwtochten t/m rouw op het Internet.
Amersfoort krijgt een uniek crematorium
Peter Hensen: In Amersfoort zal eind 2002 een bijzonder crematorium worden geopend. Het 'gebouw' zal bestaan uit verschillende gebouwen, nl. een apart crematiegebouw dat gescheiden wordt door een patio van de ontvangstruimten etc. Tevens zullen de ovenschoorstenen aan het zicht ontrokken worden

Volkskrant, 31 oktober 2000, Genadige dood
Geke van der Wal: Interview met huisarts Sutorius, die E. Brogersma voormalig PvdA senator, op diens verzoek een dodelijk drankje verstrekte. Hij is van rechtsvervolging hiervoor ontslagen. Citaat: De rol van de huisarts is in de loop der tijd veranderd, de dokter geeft persoonlijke, continue en integrale zorg. Je kunt niet doen alsof je de hulpvraag niet hebt gehoord. Je zult je er in moeten verdiepen."

Verschillende kranten, 31 oktober 2000, Kabinet: ook euthanasie bij dementen
ANP: Het kabinet vindt dat ook dementerenden recht hebben op euthanasie. Die moeten dan wel van tevoren een duidelijk schriftelijke wilsverklaring hebben opgesteld waarin zij aangeven welke situatie zij niet meer willen leven. Bovendien moet de arts dan op dat moment alsnog tot de overtuiging komen dat er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Leeuwarder Courant, 31 oktober 2000, Anske de Boer maakt graf van Oranjes weer als nieuw
Teake Zijlstra: Artikel over Anske de Boer een steenhouwer uit Franeker die belast is met de uitvoering van het al 4 jaar durende restauratieplan van het graf van de Oranjes in Delft.

Verschillende kranten, 1 november 2000, Fors aantal ouderen wil euthanasie
GPD: Onder de ruim twee miljoen 65 plussers in Nederland dreigt een euthanasiegolf. Tienduizenden ouderen zijn depressief, vaak vereenzaamd en zo levensmoe dat zij de komende jaren euthanasie zullen vragen, zo verwacht hans Fiolet, arts in Limburg.

Leeuwarder Courant, 2 november 2000, Clowns nemen afscheid van collega
Foto met onderschrift: op de Utrechtse begraafplaats Sint Barbara namen 5 clowns afscheid van hun collega Kees Korver. De begrafenis mocht niet al te triest worden, zo had Korvers zijn kinderen opgedragen. Hij was het gelukkigst als mensen om hem heen lachten. Dus waren er clowns bij zijn begrafenis. Maar het lachen viel niet mee.

Verschillende kranten, 2 november 2000, minister wil betaald verlof stervensbegeleiding
Werknemers die een doodzieke naaste in de laatste fase van het leven wil begeleiden, moeten daarvoor betaald verlof krijgen Minister Borst heeft dat in de Tweede Kamer voorgesteld. Haar collega Vermeend van Sociale Zaken presenteert het komend jaar een voorstel.

Volkskrant, 4 november 2000, Mailgroep, ik was vastbesloten geen zeurweduwe te worden
Judith Koelemijer: artikel over een 54 jarige weduwe die na de dood van haar man de mogelijkheden ontdekte van het Internet. Ze vond lotgenoten en een groep 50-plus vrouwen op het seniorweb.

Leeuwarder Courant, 4 november 2000, Graven naar Veenlijken in Friese Wouden
In de bodem van de noordelijke Friese Wouden liggen mogelijk veenlijken. Om daar verder onderzoek naar te kunnen doen zal Provinciaal archeoloog Gilles de Lange bij het rijk aankloppen voor financiële steun. De provincie heeft hem inmiddels een bijdrage van f 30.000,- toegezegd.

Volkskrant, 4 november in de serie Goed of Slecht. De knekelput
Tijn Sadée: Interview met Anja krabben, hoofdredacteur van 'Doodgewoon' , tijdschrift over de dood. In het artikel het een en ander over haar éigen ervaringen met de dood en de geschiedenis van het blad Doodgewoon. Citaat: "Een jaar geleden werd ik ziek. Nierkanker. Plots was de dood heel dichtbij. Ik maak een blad over de dood, dus vond ik ook dat ik over mijn eigen ervaring met doodsangst een verhaal moest schrijven".

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage