Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 40, 2 oktober 2000 t/m
 8 oktober 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 10, oktober 2000
In het tijdschrift:  Actueel: Toename jonge verkeersslachtoffers. Donoren over het hoofd gezien. Portret dit keer: Consulent Joodse begraafplaatsen. S.T. Wasserman. Agenda. Lokale nieuwsflitsen, Verenigingsnieuws van de NUVU.En een drietal hoofdartikelen:
Zeegraf biedt nabestaanden relatieve rust
Erik Boekel: Net na de ramp met de Russische onderzeer Koersk haalde het bericht over Amerikaanse duikers die de gezonken Zweedse veerboot Estonia wilden onderzoeken, de kranten. Wat is de problematiek rondom zeegraven? Welke rol kunnen nabestaanden spelen? En waarom lijkt de rust rondom een graf op zee zo betrekkelijk te zijn?
Begeleiding bij een passend afscheid
Yvette Polman: Een gesprek met Mieke Leeuwen oprichtster van Dimensie, een nieuwe speler op het gebied van begeleiding bij uitvaarten in de vorm van een gesproken woord, het gebruik van symboliek of een stukje nazorg. Over haar achtergrond haar zienswijze ten aanzien van begrafenissen en crematies en haar verhouding met uitvaartondernemers
Het zwijgen is reeds doorbroken
H.L. Kok: Historisch artikel over doodgeboren kinderen, hoe die vaak in het geheim of snel begraven werden en het begraven van hen op zogenaamde ongewijde grond op R.K. begraafplaatsen.

Leeuwarder Courant , 2 oktober 2000, Onkruid wint het van de vrijwilligers
Grote foto met onderschrift: Afgelopen zaterdag was het weer schoonmaakdag op de Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden aan de Rengerslaan, helaas kwamen er maar weinig vrijwilligers, waardoor men alleen aan het eerste veld toekwam. Hier staan de grote en 'rijke' grafmonumenten

Leeuwarder Courant , 3 oktober 2000, Kortere huur graven in Wynbritseradiel
De huurtermijn van de graven in Wynbritseradiel wordt met 10 jaar verkort, van 30 naar 20 jaar. Een verlenging daarna met 5 of 10 jaar is dan wel mogelijk. tevens worden de begrafenisrechten om tot een kostendekkende exploitatie over te gaan elk jaar met 15 procent verhoogd.

Verschillende kranten : 3 oktober 2000: Afscheidsbrief van Garland geveild
ANP: Een veilinghuis in New York brengt binnenkort een brief van filmster Judy Garland onder de hamer. Het briefje was bestemd voor haar kinderen onder wie Lizza Minelli. Het briefje wordt geveild in opdracht van de erfgenamen van David Begelman, met wie zij op het moment van schrijven een verhouding had.

Leeuwarder Courant, 5 oktober 2000, Begraafplaats trekt rustzoekers die genieten van ruisende bomen
Eva Vriend: De begraafplaats is niet langer gereserveerd voor hen die willen nadenken over verloren dierbaren. Mensen zoeken er ook de stilte. Wandelend langs de stenen, ontsnappend aan de drukte van alledag. In Broeksterwoude zijn zelfs bankjes neergezet voor de nieuwe rustzoekers.

Verschillende kranten, 5 oktober 2000, Een voor Friesland ongekende teraardebestelling, de begrafenis van Jopie Huisman
De Friese kunstschilder Jopie Huisman werd op woensdag 5 oktober onder grote belangstelling begraven. Vele Nederlandse beroemdheden waren op zijn begrafenis, Joop Braakhekke, Cor Boonstra, Peter van Straaten, Hans Wiegel etc..In de kerk leidde Freek de Jonge de bijeenkomst op verzoek van de dode. De Jonge vond het 'wonderlijk met Jopie bijeen te zijn en dat hij stil, zelfs doodstil was'. Na de begrafenis was er geen 'koffie in de aula', maar werd er paling gegeten in het Jopie Huisman museum onder genot van trekzakmuziek.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage