Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 37,11 september 2000 t/m
 17 september 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Begraafplaats, nr. 3, jaargang 2, herfst 2000, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. Ontwerpprijs voor columbarium, Gedenktekens voor kinderen. Nieuwe aula in Eden. Afscheid Wim Vlaanderen. Collaborateurs blijven in Leusden.
Agenda. Column Hemel & Aarde door Marie-Louise Meuris. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten: cursussen, grafdelvers. En een drietal hoofdartikelen:
Dudok verassend modern:
Pieter Rings: Een artikel over de beroemde architect Dudok, die tijdens zijn leven verschillende begraafplaatsen, columbaria en aula's heeft ontworpen. Als stadsarchitect van Hilversum was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de Noorderbegraafplaats en de begraafplaats Zuiderhof. In het crematorium Westerveld in Driehuis (Velsen) staat een columbarium en een aula van zijn hand.
Dansend begraven
Pauline Prior: Artikel over Creoolse begrafenissen. Op de begraafplaats en crematorium Westgaarde in Amsterdam gaat het per jaar om ruim honderd begrafenissen van een uit Suriname afkomstige overledenen. Met name de uitbundige Creoolse begrafenissen worden in het artikel ter sprake gebracht.
Begraafplaats als inspiratiebron
Artikel n.a.v. het uitkomen van het boek : Ook u wacht ik, begraafplaatsen in Europa van Rindert Brouwer. Een boek vol foto's, spreuken en teksten over begraafplaatsen in o.a. Nederland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en TsjechiŽ.

Natuursteen, september 2000, jaargang 53, Uitgever Wijlhuizen vaktijdschriften b.v.
In het vakblad: Nieuws bedrijfschap natuursteen, Korte berichten. Agenda, Nieuws van de beurzen, Arbeidsrecht allerlei en een 3 tal hoofdartikelen:
'Uit de vergetelheid'
Marie-Louise de Koter-Beenker: artikel over het Quack Monument in Nijmegen dat na 42 jaar weer is terug gezet. De resten van de dertien meter hoge roze granieten Marie-Adolf fontein zwierven jarenlang over de Nijmeegse gemeentewerf. Het monument is nu geheel gerestaureerd en heeft zijn ereplaatsje op het Nijmeegse verkeersplein terug.
Prachtige steden en bijzondere dodenakkers
Marie-Louise de Koter-Beenker, foto's Heleen van den Bergh: artikel over de Terebinth reis naar Duitsland en TsjechiŽ.
Nieuwe mogelijkheden voor individuele wensen
Marie-Louise de Koter-Beenker: Artikel over Uitvaart 2000, Vakbeurs voor de uitvaartzorg, die dit keer staat in het teken van 'Maatwerk'. Er is onder andere op de openingsdag op donderdag 28 september een symposium met het thema: "De laatste gang: confectie of maatwerk'.

Leeuwarder Courant : 13 september 2000: Strooien as doden aan banden gelegd
De gemeente Skarsterlân wil niet dat er overal as van overledenen gestrooid wordt.B & W sluiten voetbalvelden en tennisvelden en verharde wegen uit. Ook mag de as niet vanaf flatgebouwen en balkons worden gestrooid. gemeentes kunnen nu zelf in Algemene plaatselijke verordening regelen, waar ze dit wel en niet toestaan.

Verschillende kranten, 12 september 2000, As ballerina Pavlova pas later naar Moskou.
AP: De begrafenis van de as van de Russische prima ballerina Anna Pavlova op de begraafplaats Novodevitsji in Moskou wordt zeker enkele maanden uitgesteld. Zegslieden van de Londense begraafplaats vertelden namelijk, dat bij hen nog geen verzoek uit Moskou was binnengekomen en dat de voorbereiding voor de overbrenging van de as wel enkele maanden kan duren.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage