Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 32, 7 augustus 2000 t/m
 13 augustus 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr.8, juli/augustus 2000. Thema Opleidingen.
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; o.a.: 'Geen gedwongen ontslagen' bij herstructurering Coöperatie PC; columbarium bekroond; mortuariumkosten voor nabestaanden; knekelput centraal; Arcadis 'sponsort' kinderhofje Agenda. Boekbesprekingen,
Producten en diensten:
Kleurenlaserprinter, nieuwe collectie rouwdrukwerk; funerair textiel; training begraafplaatsmedewerker. Portret: Marga Wijker, pianiste en altzangeres Estafettecolumn: G. Goedhart, beheerder Algemene begraafplaats Leiderdorp. Column 'Domheid' door H. Kok. Column Recht: "Moeilijk doen' door mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een viertal hoofdartikelen:
Het wachten is op de branche zelf
Dick Duynhoven: Thanatopraxie is in Nederland nog niet toegestaan. Het wachten is op een kwaliteitssysteem en opleidingseisen. Die moeten door de branche zelf gemaakt worden. "De sector heeft er blijkbaar geen haast mee", zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Artsen en de dood
Rien Schouten: De medische praktijk is in menig opzicht verweven met die van de uitvaartondernemers en begraafplaatsbeheerders. Afstemming tussen gezondheidszorg en uitvaartbranche lijkt geen overbodige luxe, maar van structureel overleg is geen sprake.
"Een vrouw van het vak ben je niet, je kunt het wel leren"

Dirk Bulkmans: Begrafenisondernemers zijn 'rare vogels', vindt Anne-Mie Geertsen. Toch is zij met zo een getrouwd en heeft ze zelf ook de opleiding gedaan. "Van eigen volk dingen leren is soms moeilijk. Dus kun je maar beter naar school."
Dekbedden en bloesjes voor de doden
Rien Schouten: Op de uitvaartbeurs in Düsseldorf toonden verschillende leveranciers hun nieuwste snufjes: prestigieuze kisten, urnendragers, dekbedden en bloesjes voor de doden en touch screen ovenbediening.

Newsletter Facultatieve Technologies
In deze nieuwsletter: Evans Tabo Universal wordt Facultatieve Technologies. Facultatieve Technologies is leidend producent in China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland, en Tsjechië.
Facultatieve Technologies onderdeel van 'de Facultatieve Groep'
Facultatieve Technologies is onderdeel van 'de Facultatieve groep'. De groep levert door middel van zelfstandige werkmaatschappijen, hoogwaardige producten en diensten op het gebied van crematie, milieubeheer en verbrandingstechniek, memorials, automatisering, verzekeringen en communicatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag.

Verschillende kranten:  10 augustus 2000, Grafkistje op strand bij Wassenaar
ANP: De reddingbrigade heeft op het strand van Katwijk een zelfgemaakt spaanplaten grafkistje gevonden. Het grafkistje was voorzien van een krans met de tekst: Behouden vaart, Con Pieter René. De politie onderzoekt de macabere vondst.

Verschillende kranten: 11 augustus 2000, Brit mag sterven als ooglid weigert
ANP: Als de negentienjarige Brit niet meer met zijn linkeroog kan knipperen, mogen dokters euthanasie op hem plegen. Dit heeft het hooggerechtshof in Londen gisteren op verzoek van de jongen bepaald. De Brit lijdt aan de motoreneuronziekte die heel het lichaam verlamt maar niet de hersenen aantast.

Leeuwarder Courant, 12 augustus 2000, De dood, het verdriet en de toekomst
Wietske Koen: In een drietal artikelen (paginagroot) wordt verslag gedaan van de dood van een jonge partner en in interviews gesproken met de achtergeblevenen, van hoe het leven weer opgepakt (moest) werd tijdens het rouwproces dat soms lange tijd nam. Citaat: "Het zijn juist de kleine dingen die ze zo mist. Ze zit alleen aan tafel, ligt alleen n bed en komt alleen thuis. Maar het meest mist ze nog de aanspraak. Het mopperen over het weer, de dingetjes die ze beleeft, er is niemand meer aan wie ze dat meteen kwijt kan".

 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage