Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 30, 24 juli 2000 t/m
 30 juli 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Netwerk van Uitvaartvernieuwers, juli 2000, nr. 22
In de nieuwsbrief: redactioneel, agenda, kort nieuws; Opening Nederlandse Cultuur Uitverzorging (NCU), Nederlands Uitvaartmuseum in Amsterdam. Veel verenigingsnieuws,
boekbesprekingen en o.a. een tweetal hoofd-artikelen:
Dank oe wel for die bloemen
Jacqueline Vegt: Kort verslag van een bezoek aan Rome en de begraafcultuur aldaar.
Thomas Lynch
Riet Fiddelaers-Jaspers: Verslag van een ontmoeting met, en een lezing door de Amerikaanse uitvaartverzorger en schrijver Thomas Lynch.

Verschillende kranten: 26 juli 2000, Protest tegen polispremies mongooltjes
ANP: Met een zwartboek wil de Stichting Downs Syndroom de hoge premies voor de uitvaartverzekering van mongooltjes aanpakken. Volgens de belangenvereniging wordt een meerderheid van de ouders geconfronteerd met premies die oplopen tot het drievoudige van een normale verzekering.Ook komt het voor dat verzekeraars een uitvaartverzekering weigeren.

Verschillende kranten:  27 juli 2000, Verdeel moeder in 8 porties
ANP: Over 4 weken doet de rechtbank in Groningen uitspraak over de bestemming van de as van een vrouw. De vrouw was in Groningen gecremeerd en over de bestemming van de as was onenigheid opgetreden tussen de vader en zijn 7 volwassen kinderen. Vader en 2 kinderen willen in tegenstelling tot de 5 andere kinderen dat de as van moeder in zijn geheel wordt verstrooid. De 5 andere kinderen wilden dat absoluut niet en 2 van hen bedreigden zelfs met het crematoriumpersoneel met de dood toen ze de as niet mochten meenemen.

Verschillende kranten: 27 juli 2000, Verzorgenden weg uit Euthanasievereniging
ANP: De commissie verpleegkundigen en verzorgenden stappen uit het bestuur van de Nederlandse vereniging Voor Vrijwillige Euthanasie. Reden is een verschil van mening over de positie en taken van verpleegkundigen en verzorgenden rond euthanasie.

Leeuwarder Courant: 28 juli 2000, Dobbe Westergeest vuil door kerkhof
De Dobbe (soort vijver) bij de hervormde kerk in Westergeest is ernstig vervuild. Het historische water zot vol nikkel en zink. De vervuiling komt van de kerk en de nabijgelegen begraafplaats. Onderzoekers van de provincie en het Wetterskip Frylân stuitte niet eerder op vervuiling door kerkhoven.

Verschillende kranten: 28 juli 2000, Fortis koopt Amerikaanse uitvaartverzekeraar
Bank en verzekeraar Fortis neemt voor 470 miljoen de Amerikaanse uitvaartverzekeringsmaatschappij American Life Insurance Company over. De laatste is nu nog eigendom van Service Corporation International.

Volkskrant (magazine), 28 juli 2000, Matasuri brandt
Toine Heijermans: Artikel over de crematies van inwoners van Nepal op de oevers van de heilige Bagmati-rivier. Het blijkt dat het water naast de verboden fabriekslozingen sterk vervuild wordt door de crematies op de oevers. Echter de Nepalese regering wil dit jaar beginnen met de bouw van een crematorium op gas. Maar vooralsnog blijft de riviermodder een inkomstenbron voor armen op zoek naar niet verbrande sieraden. 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage