Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 26,  26 juni 2000 t/m
 2 juli 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr.6, juni 2000. Thema Milieu
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; o.a.: Opbrengst edelmetalen crematoria ; Concerto in Memoriam; crematoria en emissie. Moscowa en Zoetermeer privatiseren Agenda. Boekbesprekingen,
Producten en diensten:
Workshop voor hulp bij rouwverwerking; cursussen verlies- en rouwverwerking; CeKaBe splitst activiteiten; handafdrukken nu ook in BelgiŽ. Portret: Punya Quist, specialist in het balsemen en obduceren en daarnaast oprichter van de ideŽle uitvaartonderneming Transforma. Estafettecolumn: Harry 'de Neus' Jongen. Column '
Bekieken' door H. Kok. Column Recht: "Fassoendelijk begraven' door mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een viertal hoofdartikelen:
Enschede; een terugblik
Jasper Enklaar: Bij de vuurwerkramp in Enschede werd Onderlingehulp ingeschakeld voor de berging en het vervoer van de slachtoffers. Een terugblik en een gesprek met een aantal direct betrokkenen. 'Hier is niemand op voorbereid'
Minder schoffelen en meer nadenken, extensief beheer van begraafplaatsen
Dick Duynhoven: Door de dode te begraven, geef je het lichaam terug aan de natuur. Maar dan moet die natuur wel aanwezig zijn. Dat bereik je met extensief onderhoud. "Oude graven laten we in het groen verdwijnen." Vlaanderen (Zwolle): "Schoffelen is zo onnatuurlijk als de pest, met een stukje ijzer in die bovenste macrofaag heen en weer gaan.
En plots is de milieuwetgeving daar
Dirk Bulkmans: Kris Coenegrachts, directeur van de intercommunale Westlede, over de milieuwetgeving in BelgiŽ en het gebrek aan samenspraak tussen de overheid en de crematoria. "Ik ben voor de strenge milieuwet, maar ik kan het niet hebben dat die wet ons plots en onherroepelijk wordt opgelegd."

Verschillende kranten: 26 juni 2000, Schiedam rouwt met veel bloemen om Nienke
Artikel n.a.v. de moord afgelopen donderdag op de tienjarige Nienke in het Schiedamse Beatrixpark. Ook hier de moordplaats binnen enkele dagen veranderd in zee van bloemen. Er komt overigens geen stille tocht of andere grootschalige bijeenkomst. De familie en ook de school waar Nienke naar toe ging willen dat niet.

Verschillende kranten: 28 juni 2000, Deinum trots op hersteld hekwerk rond Sipel
Foto met onderschrift: De muur en het hekwerk met de "gouden appels" rond de hervormde kerk van Deinum staat er weer in volle glorie bij. In een jaar heeft de restauratiecommissie ruim f 260.000,- bij elkaar gekregen voor het herstel.

Leeuwarder Courant: 27 juni 2000, Een eenzaam Fries graf in het Surinaamse oerwoud
Eelco Storm: artikel n.a.v. de speurtocht van Herry Eilerts de Haan naar het graf van zijn oudoom de beroemde Nederlandse ontdekkingsreiziger Johan Eillart de Haan. Deze is destijds overleden tijdens een expeditie naar de binnenlanden van Suriname. Er is zelfs een gebergte naar hem vernoemd.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage