Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 22,  29 mei 2000 t/m
 4 juni 2000

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

  Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.5, Mei: Thema: Kunst en vormgeving
I
n het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Begraafplaatsen in de prijzen; ook loonsverhoging zonder CAO; stiltecentrum Amsterdam; Memoriam Rotterdam overgenomen; burenplicht in ere hersteld.  Agenda. Boekbesprekingen, Producten en diensten: Herinneringssieraden, urnenzuilen, UitvaartZorgverzekering, Grafonderhoud . Portret: Irene Kloos, adviseur in grafstenen. Column 'Gewoon steen' door H. Kok. Column Recht: "Pizzakoeriers zonder rijbewijs' door mr. Frank Mutter. Estafettecolumn: A.C. Bijsmans, Oorlogsgravenstichting. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een drietal hoofdartikelen:
'Het is meer dan een ding op het graf'
Dick Duynhoven: De vraag naar persoonlijke gedenktekens groeit en steeds meer kunstenaars spelen daar op in. Een gat in de markt voor kunstenaars en kunstbemiddelaars? Wie is de doelgroep en waarom kopen mensen funeraire kunst? En de onvermijdelijke vraag: wat is eigenlijk kunst?
Het leven gieten in een dodenmasker
Dirk Bulkmans: Artikel over Francien Maas uit het Belgische Turnhout. Zij is een van de weinige kunstenaars die dodenmaskers maakt.
 Nieuwe koninklijke lijkkoets
Nieuwe koninklijke rouwkoets (© K. Schouten)

Jasper Enklaar: Slechts weinigen hebben de koninklijke rouwkoets, zoals die door Koningin Beatrix is ontworpen, kunnen zien. Zij veranderde de witte uitvaarttraditie van de Oranjes. De nieuwe koets is geschilderd in de kleuren paars, grijs en zilver.

Leeuwarder Courant: 29 mei 2000, Griekse kerk en staat botsen over legitimatie
Kerk en staat in Griekenland zijn het er niet over eens over het langer vermelden van de geloofsovertuiging op het identiteitsbewijs. Op de dag dat de Griekse aartsbisschop Christodoulos een 'permanente strijd' tegen het 'goddeloze' persoonsbewijs, bekladden vandalen grafzerken en een monument op de grootste joodse begraafplaats in Athene met nazi-leuzen. (In Griekenland is het buiten de steden vrijwel onmogelijk om niet volgens de Orthodox-Grieks religie  begraven te worden. red.)

Leeuwarder Courant: 29 mei 2000, Friesland het land van de klokkenstoel
Johan Stobbe: Op het kerkhof van Mirns waren afgelopen zaterdag ruim 60 gasten om de beurt de klok van Mirnser aan het luiden. De gasten zijn allen betrokken bij de stichting Restauratie Hulpfonds Klokkenstoelen. Het voornaamste doel van de stichting is het in stand houden van de zeventig klokkenstoelen in Nederland. De klokkenstoel wordt ook wel de kerktoren van de armen genoemd.omdat er vroeger geen geld was voor een echte kerk en werd er een klok opgehangen in een constructie van boomstammen.
Citaat: "Elke stoel heeft zijn eigen verhaal en elk dorp zijn eigen gebruiken. Het is toch prachtig als je aan het luiden kunt horen of er iemand is overleden of geboren.

Volkskrant: 31 mei 2000, Jeugdige grafschenners waren domme meelopers
'Het is diep triest wat ik heb gedaan. Ik hoop dat andere jongeren er van leren. Dat je je niet zomaar moet laten meeslepen in dat groepsgebeuren'. Berouw was er afgelopen dinsdag voor de rechtbank bij een van de daders. De vier daders vernielde 264 graven en besmeurde ze met satanische leuzen, zette kruizen op hun kop en smetenurnen met as aan diggelen. Over het motief bleven de daders vaag 'Verzet tegen het christendom. Iets in die trant'.

Leeuwarder Courant: 1 juni 2000, Familie treurt na diefstal uit huis overledene
Op 5 mei jl. overleed een tandarts Arend Velsink in Leeuwarden. Twee weken na de begrafenis werd er ingebroken in de leegstaande woning. Vooral de diefstal van schilderijen van overgrootvader Albert Velsink doet de nabestaanden groot verdriet. Zij loofden deze week een beloning uit om de doeken terug te krijgen. tip: fax: 0182-394530

Volkskrant; 1 juni 2000, Fiscus delft graf van 300 miljoen voor Dela
De belastingdienst heeft uitvaartverzekeraar Dela over 1996 een naheffing van 300 miljoen gulden opgelegd. Over de jaren daarna volgens mogelijk nog eens claims met een totale waarde van 85 miljoen gulden. Volgens de fiscus heeft Dela teveel geld gestort in het fonds voor toekomstige uitgaven en betaalt de verzekeraar daardoor te weinig belasting. Dit fonds geheten 'technische voorzieningen' is bij Dela inmiddels 2 miljard gulden groot.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage