Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 9, 1 maart 1999 t/m
7 maart 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 3, maart 1999
In het tijdschrift: actueel: o.a. kerkgenootschap bedient ook buitenkerkelijken, Bisdom wil begraven bij kerk stimuleren, PCU naar NUVA, Portret dit keer: Prof. dr. Jan van der Bout, bijzonder hoogleraar Verliesverwerking aan de Universiteit van Utrecht, Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Boekbespreking, Verenigingsnieuws van de NUVU en een vijf-tal hoofdartikelen:
CAO biedt fundament om op te bouwen
Annette Rebel: Artikel over de CAO in de Uitvaartdienstverlening. In de CAO is onder meer een uitgebreide functieomschrijving gekomen voor maar liefst 16 voorkomende beroepen. Ook bedrijven met werknemers die niet zijn aangesloten bij de werkgeversorganisaties moeten zich aan de wet houden. De algemeen verbindend verklaring laat echter nog even op zich wachten tot de statuten van de NUVU en NVU zijn gewijzigd.
Wat mag er mee in de kist
Mr. F.H.J. Mutter:
Artikel over een steeds meer voorkomend verschijnsel c.q. vraag van nabestaanden over wat er nu wel en niet mee mag in de kist bij de overledene. Het blijkt dat er geen echte wettelijke regels hiervoor zijn. Wel is er een advies van de Inspectie dat pleit voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen.
Spreidingsbeleid crematoria onder de loep
Jan van der Woude: artikel over voor- en nadelen van het huidige spreidingsbeleid voor crematoria.
Rouwbegeleiding vraagt om solide expertise
Annette Rebel: Artikel n.a.v. het congres 'Beter begeleiden bij rouwen het project "Nablijven'. In het artikel wordt o.a. ingegaan op de training nablijven bij de LSR waar vrijwillige en professionele rouwbegeleiders een certificaat krijgen van de LSR, wat moet dienen als een soort keurmerk waarmee men zich kan onderscheiden.
Afscheid na orgaandonatie
Alex Grootheide: artikel over de procedures en werkwijze bij orgaandonaties. Citaat transplantatie-coördinator: "belangrijk is dat men de overledene terugziet zonder allerlei medische apparatuur. Er kan dan op een waardige manier afscheid worden genomen".

maart99.jpg (1989 bytes)De Terebinth, maart 1999, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws met o.a. reis Berlijn, kinderen en de dood en ruimen in Moordrecht?; veel verenigingsnieuws, boekbesprekingen, excursies en agenda. In het blad twee hoofdartikelen.
Behoud en herstel van grafmonumenten
Rita Hulsman: artikel en interview met steenhouwer Laurens Demmer over het opknappen van grafmonumenten, waarbij nogal het een en ander mis kan gaan. citaat: "Natuursteen moet je onderhouden met water en vooral geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Middelen die b.v. logen, alkaliën of zuren bevatten tasten de steen aan".
Een dodenmasker van kardinaal De Jong
Casper Staal: Interview en verhaal van de geschiedenis over het maken van het dodenmasker van Kardinaal de Jong. Dit dodenmasker werd gemaakt door beeldhouwer en edelsmid Leo Brom.

Verschillende kranten, 2 maart 1999, Vervolging vierde man Tjoelker
De negentienjarige Leeuwarder die met een krachtige schop van zijn sportschoen de dood van Meindert Tjoelker kan hebben veroorzaakt, wordt toch strafrechtelijk vervolgd. Hij moet op 30 maart voor de rechter verschijnen.

Leeuwarder Courant, 4 maart 1999, Zwaagwesteinde krijgt van Dorpsbelang een klokkenstoel
De vereniging Dorpsbelang dat in december haar honderdjarige bestaan vierde, schenkt een klokkenstoel t.b.v. de nieuwe gemeentelijke begraafplaats aan de Lange Reed in Zwaagwesteinde. Het jubileumgeschenk zal Dorpsbelang een kleine f 50.000,- kosten.

Leeuwarder Courant, 5 maart 1999, Stemmige 'begrafenisstoet' trekt aandacht voor expositie over rouw.
Vier heren in het zwart schreden voorop, gevolgd door een metalen 'reuzenei' op wielen en een traditionele lijkkoets. Een groep scholieren trok het Kosmobiel van de kunstenaar Huub Kortekaas door Drachten. Dit i.v.m. de tentoonstelling '(On)eindig met bloemen' in het voormalige Karmelietessenklooster. Hier waren allerlei vormen van (graf/rouw) bloemwerk te zien gemaakt door professionele bloemsierkunstenaars en leerlingen van de AOC's in het Noorden.

Verschillende kranten, 6 maart 1999, Registratie van orgaandonoren bevat veel fouten
ANP: Twintigduizend mensen die geen orgaandonor wilde zijn of voorwaarden aan hun donorschap verbinden, staan alsnog als donor geregistreerd. De stichting Donorregistratie denkt dat de fouten in de formulieren door een technische storing zijn veroorzaakt. Betrokkenen krijgen binnenkort een excuusbrief en daarna binnen een maand de juiste bevestiging.

Volkskrant, 6maart 1999, "Rouwen is noodzakelijk voor migrant"
Ineke Jungschleger: Interview met de Salman Akhtar, hoogleraar in de psychiatrie in Philadelphia n.a.v. een studiedag in Amsterdam. Salman Akthar vergelijkt het proces dat migranten doormaken met de ontwikkelingsgang van een kind. Echter vluchtelingen vergelijkt hij met ex-echtgenoten die op een slechte en uiterst pijnlijke manier gescheiden zijn. Goede herinneringen aan wat ze verloren hebben kunnen vluchtelingen zich pas veroorloven als ze zich geborgen voelen in het nieuwe land. Daarom zoeken veel vluchtelingen landgenoten om samen de vreemde omgeving op afstand te houden.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage