Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 49
4 december 2006 t/m 10 december 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.10. december 2006.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Productspecial rouwdrukwerk
Wat door de geringe variatie in vormgeving eens zo eenvoudig was, drijft menig uitvaartverzorger nu door de eindeloze keuzemogelijkheden tot waanzin: rouwdrukwerk. Het stemmig grijze randje heeft serieuze concurrentie gekregen van veelkleurige rouwbrieven waar moderne symbolen het kruisbeeld naar de loef steken. Een overzicht van de aanbieders en het aangebodene op het gebied van rouwdrukwerk.
Keurmerk
Het Keurmerk Uitvaartverzorging is een stap dichterbij. Onlangs schaarden de leden van de VOU en De NUVU zich achter het concept keurmerk waarmee de volgende fase van het project is ingegaan: de realisatie en de lancering die voor begin 2007 op het program staan. Maar welke bedrijven kunnen zich aanmelden voor een keurmerk, wat zijn de eisen waaraan ze moeten voldoen, wie gaat dat toetsen, en - niet onbelangrijk - wat gaat het kosten?

Ledenblad Terebinth, Nummer 4. december 2006.
Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Grafcultuur in Groninger land
Er gaat niets boven Groningen. Deze leus geldt volgens Reint Wobbes ook voor de funeraire cultuur van Stad en Ommelanden. Na de laatste Algemene Ledenvergadering hield hij daarover een inspirerende lezing. De redactie vroeg hem zijn verhaal op schrift te stellen.
Tweede Gouden Eeuw Kamerlingh Onnes
Stichting Altvoorde wil graven van beroemdheden behouden. Wie kent nog de gebroeders Kamerlingh Onnes. Bouke Jagt vult de historische canon met een bètawetenschapper en een kunstenaar.


Memento grafmonumenten voor asielzoekers in Sint Annaparochie Leeuwarder Courant. 9 december 2006. Monumenten overgedragen
Ontroerd staan Eelke en Zwanny Visser uit Musselkanaal bij een van de monumenten voor overleden asielzoekers. Die worden begraven in Sint Annaparochie omdat die gemeente de goedkoopste is. Alleen een houten paal herinnerde aan de overledene. Frits Slicht benaderde kunstenaars van de stichting Memento Gedenkbeelden en die maakten belangeloos zeven grafmonumenten. Gistermiddag zijn die officieel overgedragen aan de gemeente Het Bildt. Burgemeester Aucke van der Werff van Het Bildt bedankte de kunstenaars en Slicht namens ,,de naamlozen."

Menno van Coehoorn grafmonument Leeuwarder Courant. 9 december 2006. De redding van een praalgraf
Marius Dussel: Het praalgraf van Menno van Coehoorn in de oude kerk te Wijckel verkeert in slechte staat. Maar het ergste leed is geleden. Gisteren begon de restauratie. Het had niet lang meer geduurd of de hele boel was in elkaar gestort. De beeldengroep boven de sarcofaag van het praalgraaf van de oude veldheer en vestingbouwer Menno van Coehoorn schoof langzaam naar voren. ïn het marmer vertoonden zich de eerste scheuren. Het zou niet lang meer duren of de boel zou van de van de muur gescheurd zijn en op de kerk-vloer in gruzelementen vallen.
Gisteren is begonnen aan de werkzaamheden die er voor moeten zorgen dat het praalgraaf weer een aantal eeuwen mee kan. Molenbouwer Bertus Dijkstra uit Sloten draaide onder toeziend oog van een aantal genodigden symbolisch een paar slagen aan een uit de kluiten gewassen moersleutel. Daarmee zette hij de funderingen weer enigszins recht. Verdere schade wordt daarmee voorlopig voorkomen. De komende dagen wordt de precisieklus voltooid.....

Stentor. 9 december 2006. Ruimen van graven vereist zorgvuldige aanpak
Rudi Hofman: Stel iemand is vijftien jaar geleden naar Australië geëmigreerd en wil tijdens een bezoek aan Nederland het graf van zijn in 1975 overleden grootvader bezoeken. Aangekomen op de begraafplaats blijkt het graf te zijn verdwenen. Alle sporen van het geliefde familielid zijn uitgewist. Zeer pijnlijk voor de nabestaande en ook voor de gemeente die opdracht had gegeven om het graf te ruimen. De gemeente Lochem is er veel aan gelegen om dergelijke schrijnende voorvallen te voorkomen.
Woensdag plaatste zij in deze krant een advertentie waarin staat dat de gemeente van plan is vanaf het voorjaar van 2008 in totaal 59 graven op de algemene begraafplaats in Gorssel te ruimen. De gedenkstenen worden verwijderd en elders vernietigd.De nummers van de te ruimen graven staan in de advertentie. Nabestaanden hebben tot 1 april 2008 om schriftelijk aan te tonen dat zij het recht hebben een graf te handhaven. Volgens H. Memelink van de gemeente Lochem is het opsporen van nabestaanden van lang geleden ter aarde bestelde lichamen vaak bijna niet te doen....... Gemiddeld ongeveer eens per vijf jaar geeft de gemeente opdracht tot het opschonen van een begraafplaats. De verwaarloosde aanblik van jarenlang niet onderhouden graven is hiervoor de reden. ‘We hebben absoluut geen ruimtegebrek.’..........

Trouw. 8 december 2006. Op internet kan rouw in exhibitionisme ontaarden, en medeleven in voyeurisme.
Seije Slager: Pensioenen, testamenten, levensloopregelingen – ik ben over het algemeen geneigd te denken: komt vanzelf goed, als je er maar niet aan denkt. Wat mij wél tot toekomstgerichte actie aan kan sporen, is een blik op zo’n uitvaart-top-50. Stel je voor, Elton John op je begrafenis, brr. Beter toch maar wat regelen. Misschien moeten we ons zo langzamerhand niet alleen preventief gaan bemoeien met de muziek op onze begrafenis, maar ook met eventuele websites ter onzer nagedachtenis. Die worden inmiddels gemeengoed, en bij sommige ervan bekruipt me onwillekeurig een Elton John-achtig angstvisioen. Binnenkort lanceert het VPRO-programma ’Villa Achterwerk’ officieel de site ’Herinnerdingen’, waar kinderen die een naaste hebben verloren hun rouw kunnen verwerken. Sympathiek initiatief natuurlijk. Maar, zoals gezegd, niet helemaal nieuw – en wie een uurtje rondsurft langs al bestaande rouwsites, voelt toch de vraag opborrelen of internet wel de geëigende plek is om de gestorvenen te herdenken. Ooit stierf een vriendin veel te vroeg, en ze wordt nog altijd herdacht op een aan haar gewijde site. Zes jaar na dato is het prettig dat ik, indien ik daar ineens behoefte aan heb, zo naar een oude foto van haar surf. Tegelijkertijd stoort het eerlijk gezegd een beetje dat ik op datzelfde scherm ook een larmoyant gedicht op de koop toe krijg, door bedroefde vrienden geschreven in de eerste dagen na haar dood. Dat hoef ik niet meer te lezen.........

De Gelderlander. 6 december 2006. Begraafplaats ligt er verloren, verscholen en verlaten bij

Harold Schuil: Veenendaal wil de begraafplaats tot monument verklaren. In Rhenen verscheen onlangs een boek over de dertien (!) begraafplaatsen in de gemeente. Begraven is al lang niet meer iets dat aan de rand van het dorp plaatsvindt. En toch zijn er nog heel wat verscholen dodenakkers. De joodse begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal ligt in bosschages verscholen langs de spoorlijn naar Rhenen. De restanten van de oudste, nog bestaande, Veenendaalse graven liggen op de begraafplaats tussen het Kostverloren en de Weverij. Op de verweerde stenen staan ‘Veense’ namen als Hardeveld, Hiensch en Van Schuppen. ‘Bij leven fabrikant’ staat er op de deksteen van de op 25 december 1885 overleden textielmagnaat. Naast deze oude begraafplaats – en de nog ingebruikzijnde algemene begraafplaats aan de Munnikenweg – kent Veenendaal nog twee dodenakkers. Veel Veenendalers zullen ze niet direct op de kaart kunnen aanwijzen. De joodse begraafplaats ligt goed verscholen aan de Parallelweg. ‘In gebruik genomen begin 1900’ staat gebeiteld in een steen op de linker toegangspoort. Aan de andere zijde is een tekst in het Hebreeuws uitgehouwen. De begraafplaats ligt er verloren, verscholen en verlaten bij. Een hangslot voorkomt dat het roestige toegangshek geopend kan worden.

De Stentor. 6 december 2006. Begraafplaats voor alle Klarenbekers samen
Martien Kobussen: De Oecumenische Begraafplaats Het Heidepark aan de Landweg in Klarenbeek wordt, na elf jaar voorbereiding, op 17 december in gebruik genomen. Het is een lange weg geweest voor voorzitter Reinier Plante om deze oecumenische begraafplaats gerealiseerd te krijgen. Maar Het Heidepark nadert nu zijn voltooiing. De bestrating is bijna klaar en aan de urnenmuur wordt nog volop gewerkt. Afgelopen zaterdag heeft een aantal vrijwilligers nog bomen en struiken geplant. In totaal staan er op het park nu zo’n zeventig bomen. Op de nieuwe begraafplaats kan worden begraven en kunnen urnen bijgezet worden. Er is ook een strooiveld ingericht.Sinds 1995 is Reinier Plante er mee bezig........ Naast het bezoek aan het graf van de dierbaren moeten bezoekers er ook kunnen uitrusten en bezinnen, vindt de werkgroep. Na een oproep tot sponsoren zijn vier banken geschonken en heeft een aantal personen en instanties bomen geadopteerd...... Beheerders van de nieuwe begraafplaats zijn Tonnie van het Loo en Martin Buitenhuis. Met hen kan contact worden opgenomen (telefoon 06-20.80.19.76) voor het regelen van een begrafenis, het plaatsen van een urn of de verstrooiing van as.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage