Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 46
13 november 2006 t/m 19 november 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

AD. 14 november 2006. ‘Met gezin was niets aan de hand’
Monica Beek: De dood van de twee Hoogvlietse kleuters Justin (4) en Caithlin (3) is een ‘dramatisch ongeval’ geweest zegt de politie. „Er was niets met dat gezin aan de hand,’’ benadrukte een woordvoerder gisteravond tijdens een bijeenkomst voor omwonen-den. De informatieavond was zondag al belegd door de deelgemeente om de verhalen die in de wijk en op verschillende internetsites de ronde deden, te weer-leggen. „Vanavond hoort u het echte verhaal,’’ zei de politiewoordvoerder. Al was ze het ten zeerste afgeraden, de ouders van de twee kinderen, René en Ilse, waren ook aanwezig in het multifunctioneel centrum Boomgaardshoek. „Wij willen iedereen laten weten dat we goede ouders zijn geweest,’’ zei Ilse geëmotioneerd. „Mijn kinderen waren alles voor mij.’’Samen met familieleden zitten zij op de eerste rij. Wanneer de politie vertelt hoe René de kinderkamer vol rook in ging, krimpt Ilse ineen. Haar man slaat zijn arm nog steviger om haar schouders. De hele avond houdt ze een foto van haar blonde zoon en dochter in de hand. Wie haar komt troosten, krijgt als eerste het prachtige kiekje van de twee ijsetende peuters te zien

Tubantia. 14 november 2006. Musici te huur voor livemuziek bij uitvaart
Wat doe je als je bij een begrafenis of crematie muziek wilt laten klinken maar orgelspel niet op prijs stelt? Een cd draaien. Dat kan ook anders, vinden elf geschoolde musici en zangers uit de Achterhoek. Zij komen voortaan op verzoek een uitvaartplechtigheid ‘opluisteren’. Bij een niet-kerkelijke uitvaart blijft het muzikale gedeelte vaak beperkt tot het draaien van een cd. Soms willen mensen meer. Een zanger bijvoorbeeld of vioolsolo. Aan live-muziek wordt veel waarde gehecht bij een begrafenis, weet initiatiefnemer Peter Westera uit Winterswijk. ‘Ik merk aan alle kanten dat mensen die nog met een been in de kerk staan wel muziek bij een uitvaart willen maar niet zitten te wachten op orgelspel of een donderpreek. Die mensen kunnen voortaan een beroep op ons doen. Voor een solo bijvoorbeeld.’
Pianist en organist Westera verzamelde geschoolde musici en zangers om zich heen. Over het algemeen muziekschooldocenten.
Ze maakten samen een folder met de adressen en telefoonnummers van de musici. Die ligt inmiddels bij diverse begrafenisondernemers in de regio. Klanten kunnen bijvoorbeeld solozang kiezen maar ook een violist benaderen. Het gezelschap uitvaartmusici telt elf personen. Ze komen uit verschillende plaatsen in de Achterhoek. Berkelland is met drie Eibergenaren vertegenwoordigd. Het zijn directeur Arie Ravesloot van muziekschool De Triangel en Stella Mengerink en Rachel Hofman. Beide vrouwen zijn als docente verbonden aan muziekschool Boogie Woogie in Winterswijk. De drie Eibergenaren spelen dwarsfluit. ‘Livemuziek bij een begrafenis is veel persoonlijker’, aldus Rachel Hofman. ‘Ik ben via via gevraagd om hier aan mee te werken

De Stentor. 9 november 2006. Doesburg zet zwaar geschut in tegen roek
De roeken in Doesburg kunnen de borst wel nat maken. Niet een, niet twee, niet drie, maar liefst vier plannen liggen er om de vogels uit de stad te verjagen.
Het plan, in opdracht van Doesburg opgesteld door Foreest Groen Consult uit Duiven, is aan de kant gelegd. Het plan kost 133.000 euro en dat is te duur. Ook moeten er bijna 250 bomen gekapt worden bij o.a. de begraafplaats om elders ruimte te maken voor roekennesten....Naast wethouder Fred Jansen, kwamen ook de Stadspartij Doesburg en D66 met een alternatief plan op de proppen.De Stadspartij had eens goed rondgekeken op internet en zag dat de roekenoverlast in Drenthe werd opgelost met behulp van een gedragsbioloog. Deze gaat er vanuit dat alle nesten consequent verwijderd moeten worden. Bekeken wordt waar de vogels zich overdag verzamelen en voeden. Om ze vervolgens op díe plek voedsel en takken aan te bieden waarmee ze zich daar kunnen voeden en nieuwe nesten kunnen bouwen. Het plan wordt inmiddels ook in andere gemeenten toegepast. Echter niet in Doesburg. Wethouder Jansen ziet meer in het verjagen van de vogels door met een pistool te schieten en het ophangen van gekleurde schildjes in de bomen. Dit plan kost ongeveer 14.000 euro.


BN/DeStem. 18 november 2006. Steungroep voor rouwende jongeren
Werkgroep ‘Kind en Rouw Breda e.o.’ start binnenkort met een lotgenotengroep voor jongeren die iemand verloren hebben. Zo kunnen ze steun bij elkaar vinden.
De groep bestaat uit vijf tot zeven jongeren van 13 tot en met 18 jaar. De club komt acht keer bij elkaar en na drie maanden is er een terugkomstbijeenkomst. Vóór de start houdt de werkgroep een kennismakings-gesprek in aanwezigheid van de ouder(s).Meer informatie is te vinden op http://www.dood-gewoon.nl of te vragen aan Agatha van Irsel, 076-5411694.

De Stentor. 18 november 2006. Ruimen van graven, even wennen
Herre Stegenga: Het is een onderwerp dat nooit met de polder werd geassocieerd, het ruimen van graven. Dat gebeurt op het oude land, dáár is een tekort aan ruimte. Niet in Flevoland. Maar die tijd is voorbij. Althans in Dronten, zegt wethouder Hans Engelvaart. En op termijn ook in Noordoostpolder en Lelystad. Urk is veel ouder, daar gelden ook in dit geval andere regels. Om meteen maar met de laatste gemeente te beginnen: ruimen gebeurt hier niet. Uit principe, zegt een woordvoerster van de gemeente. Heeft te maken met de ‘eeuwig durende grafrust’. En daar hechten ze op Urk veel waarde aan. In het verleden zijn wel af en toe graven ‘geschud’. Dat is een andere methode om ruimte scheppen op een begraafplaats. Hierbij worden de nog aanwezige resten van overledenen dieper in de graven herbegraven. ‘Of daarnaast’, vult de woordvoerster aan. Luguber klusje trouwens: met een peilstok voelen of er nog iets ‘zit’. Maar toch, hierdoor zijn meer begravingen mogelijk in dezelfde grafruimte. Bij het ruimen van graven worden de opgegraven resten juist overgebracht in een verzamelgraf of een zogeheten knekelput.Hoe dan ook, tot 1973 werd nog wel eens een graf geschud op Urk.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage