Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 41
9 oktober 2006 t/m 15oktober 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Reformatorisch dagblad. 9 oktober 2006. Kerk verliest terrein bij uitvaart
(ANP) – Uitvaarten en rouwprocessen worden steeds persoonlijker en verlopen minder volgens de traditionele rituelen van de kerk. Dat blijkt uit het onderzoek naar nieuwe rituelen bij overlijden, uitgevoerd door Piet van den Akker van onderzoeksbureau IVA in Tilburg. Volgens het onderzoek, dat vrijdag werd gepresenteerd tijdens het symposium Vader zou het zo gewild hebben, zien mensen steeds minder in instituties en routines. Ook is men minder geneigd de uitvaart uit handen te geven aan beroeps. Men wil het zelf doen, volgens eigen inzichten uitvoeren.Het onderzoek laat verder zien dat het nu vaker een kleine kring van intimi is, vooral gezins– en familieleden en soms enkele zeer goede vrienden, die de uitvaart ontwerpt. Bovendien blijkt dat er grote moeite wordt gedaan conflicten te vermijden rond overlijden. Daardoor ontstaat er een dienst waarin iedereen zich kan vinden....

Algemeen Dagblad. 10 oktober 2006. Tuin vol kabouters gestolen van kindergraven
Bij de tuincentra vonden ze de kabouters en lantaarns te duur. Daarom besloot een Zwijndrechts stel ze maar te gaan stelen. Van kindergraven. Van Gouda tot aan Ridderkerk trok het tweetal langs zo’n twintig begraafplaatsen. Op een bepaald moment had de politie zoveel meldingen dat de reputatie van het tweeetal bij de meeste beheerders van begraafplaatsen bekend was. Daardoor kon het Zwijndrechtse stel op 19 oktober vorig jaar op de begraafplaats aan de Lagendijk in Ridderkerk op heterdaad worden betraptmet een grafornament onder de arm.......... ,,Het was of ik zelf door de grond zakte, toen ik bij het graf van mijn zoontje kwam,'' zei een vader, die spullen van het graf van zijn 4,5 jaar oude overleden zoon kwijtraakte op begraafplaats IJsselhof in Gouda. ,,Het gaat niet om de kabouter, maar om het verstoren van een plek. Ik had ze wat aangedaan als ik het had gezien. Wat een verdriet. Ze moesten ze voor straf een jaar op een kinderbegraafplaats laten werken,'' opperde hij in de rechtszaal.
De politierechter veroordeelde de twee, die niet in de rechtszaal aanwezig waren conform de eis: een werkstraf van 180 uur. Ook moeten ze 250 euro aan de vader betalen voor de geleden immateriële schade.

De Gelderlander. 12 oktober 2006. ‘Een kerkhof, dat is onze geschiedenis’
Hanneke Keultjes: Na jaren van verloedering wordt het oude ambtkerkhof aan de Dr. Huber Noodtstraat in Doetinchem opgeknapt. Maar tot verdriet van toezichthouder en werklui is afgelopen weekend de zoveelste historische grafsteen vernield. „Ik heb hier vroeger veel gespeeld“, vertelt toezichthouder Wim van der Tol (79). „Eigenlijk mocht dat niet, maar er stonden drie tamme kastanjebomen en die kastanjes gingen we dan rapen.“....„Toen ik zondagochtend ging kijken, lag deze steen om.“ De antracietgrijze steen is door de klap doormidden gebroken. Van wie het graf is, weet Van der Tol niet. „Dan zou ik de steen om moeten draaien en dan beschadig ik ’m misschien nog meer.“.....De begraafplaats, die ligt ingeklemd tussen Dr. Huber Noodtstraat, J.F. Kennedylaan en de Wilhelminastraat, is na jaren van niet of nauwelijks onderhoud behoorlijk verloederd. Daarom wordt de oude begraafplaats nu opgeknapt door langdurig werklozen, die via de gemeente worden aangestuurd. Van der Tol, die pal achter het kerkhof woont, is dolblij met hun inzet. „Vóór het maaien stond het gras metershoog. En er zijn, denk ik, wel vier vrachtwagens met puin weggevoerd. Bijna iedere dag ontdekken we weer een nieuw graf. Kijk“, wijst Van der Tol, „mensen die geen geld hadden voor een grafsteen, kregen zo’n postje.“ .....Ook Van der Tol is verbolgen over de grafschennis: „Weet je wat het is? Een kerkhof, dat is onze geschiedenis. En het is zo laf: de doden kunnen niks terug doen.“

Telegraaf. 12 oktober 2006. Doden komen tot leven in crematorium Rijswijk
Crematorium Eikelenburg in Rijswijk was donderdag-avond het macabere decor van een bijzondere lezing. Helderziende Janet Werner legde via foto's die bezoekers hadden meegebracht contact met overledenen. De ruim honderd aanwezigen kregen antwoord op allerlei vragen over hun dierbaren en bij de meesten ontlokten die antwoorden een zucht van verlichting. Het decor waarin de lezing werd gehouden was apart, zo gaf ook een woordvoerder van het crematorium aan. „De dood heeft vele aspecten en daar willen we de mensen kennis mee laten maken. We bieden de nabestaanden hulp bij een uitvaart en dit is ook een manier.”

Verschillende kranten. 14 oktober 2006. Euthanasieverklaring NVVE wordt 'verzoek'
(ANP) De euthanasieverklaring van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wordt een euthanasieverzoek. Op die manier sluit de wilsverklaring beter aan bij de huidige wetgeving. Zo is het ook duidelijker dat mensen geen recht hebben op euthanasie, maar wel het recht hebben om een verzoek te doen, legt een woordvoerster van de NVVE uit. Verder is de niet-reanimerenpas vervangen door een penning.

Leeuwarder Courant. 14 oktober 2006. Opschudding op Schier om ruimen graven

Richt Kooistra: In 1640 kwam Schiermonnikoog in handen van de Gooise edelman Johan Stachouwer. Zijn nazaten roeren zich, nu het graf van de eerdere eigenaar van het eiland zonder pardon is opgeruimd.
De grafsteen van Johan Stachouwer op Schiermonnikoog is zonder toestemming geruimd door de gemeente. Ook de graven van zijn zoon Cornelis Visser en diens vrouw Anneke Schulze zijn weggehaald. Zowel de culturele historische vereniging 't Heer en Feer als de nazaten waren niet op de hoogte.
„ Ik vind het bedroevend dat het zo is gegaan", vertelt Henk Visser. „Het waren mijn voorouders." Ook de overige familie reageert ontsteld op de actie. Jelle Woudstra, ook een nazaat van Johan Stachouwer, vertelt dat een tante van hem pas tevreden is al degene die nu in dat graf ligt, er weer uit is gehaald. Woudstra hoopt ook op rehabilitatie.
Woudstra vertelt dat er zo'n vijf jaar geleden in een aantal kranten een oproep van de gemeente heeft gestaan. Eigenaren van graven moesten zich melden om recht te behouden op het graf. Niemand van de familie Stachouwer heeft dit bericht ooit gelezen en daarom is het graf nu geruimd. Woudstra: „Nu ligt nota bene mijn buurman in dat graf." ........De gemeente zegt voorzichtig te hebben gehandeld om toch nog de steen te behouden. Burgemeester Bert Swart betreurt de hele situatie. Hij geeft te kennen dat in januari de gemeente de overgebleven historische graven in beeld brengt samen met 't Heer en Feer.
Schiermonnikoog kwam in 1640 in het bezit van Johan Stachouwer. Tot het jaar 1859 is het eiland in handen gebleven van leden van de familie. Maandagmiddag komt er een gesprek tussen de gemeente, de familie en 't Heer en Feer.

BNDeStem. 14 oktober 2006. Meer belangstelling voor Fatimadag
Gonny Hendrikx: Met een morgengroet aan Maria en een Eucharistieviering in de middag is in de Sint Stephanuskerk van Moerdijk gisteren de Fatimadag gevierd....De Fatimadag begon dit jaar met een morgengroet aan Maria door pastor Michaël Bastiaansen. Hierna toog het gezelschap naar de rooms-katholieke begraafplaats om daar het kindermonument in te wijden. Dit monument is geplaatst ter herinnering aan de ongedoopt gestorven kinderen, die vroeger in alle stilte werden begraven. ...Het beeld is in 1959, na een jarenlange trektocht door het bisdom Breda, door de toenmalige pastoor Van Kessel naar Moerdijk gehaald. Een jaar later kwam de bedevaart op 12 en 13 oktober op gang, de dagen waarop Maria is verschenen aan de kinderen Lucia, Jacinta en Francisco in het Portugese Fatima.
De Fatimadag werd afgesloten met een korte processie door de kerk.

De Gelderlander. 14 oktober 2006. Uitvaartwereld kent ontelbare mogelijkheden
Marco Peters: De laatste rit in een oranje lijkwagen. Een opbaring in eigen huis met spelende kinderen rond de kist. „Mensen hebben vaak geen idee van de mogelijkheden.“ Hilda Post begint een adviesbureau voor de andere uitvaart..... Het hoeft voor Hilda Post uit Driel niet per definitie anders of excentriek. „Als mensen maar beseffen dat er veel meer mogelijk is.“ In ieder geval meer dan de bijna standaarduitvaarten die grote ondernemingen verzorgen of die waarbij alles uit de koffer van de uitvaartondernemer komt. „Een wens om iets anders wordt door de gemiddelde uitvaartondernemer vaak afgedaan met de opmerking dat het ‘niet gebruikelijk’ is. En dat is jammer want er is zoveel meer mogelijk. Een uitvaart die helemaal naar wens verloopt, is ook juist zo belangrijk voor de rouwverwerking. Dat je niet achteraf nog met allerlei ergernissen blijft zitten over dingen die anders zijn gelopen dan je had gewild.“ ...
Wonderlijk, vindt de Drielse. „Er zijn drie belangrijk momenten in je leven. Geboorte, huwelijk en overlijden. Met de komst van een kind zijn mensen wel negen maanden bezig. Aan het huwelijk wordt ook veel tijd en energie besteed om het allemaal te regelen. Maar aan het organiseren van een uitvaart worden vaak slecht drie dagen gespendeerd. Dat is jammer.“ Hilda Post begint haar bedrijf Postuum 29 oktober. Dan staat zij op de uitvaartbeurs in de Eusebiuskerk in Arnhem.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage