Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 35
28 augustus 2006 t/m 3 september 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad de begraafplaats De Begraafplaats nr. 3, jaargang 8, herfst 2006, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven . LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:

Begraafplaatsen niet populair
Harry Perrée: Diverse grote uitvaartmaatschappijen laten al enige tijd forse kritiek horen op het beleid van gemeenten als het gaat om de hoogte van de grafrechten. Waarom nemen ze dat beheer van sommige begraafplaatsen dan niet in eigen handen, vroeg De Begraafplaats zich af? Maar dat is nu ook weer niet de bedoeling, zo blijkt. Crematoria ja, want die zijn makkelijk te beheren, maar de grote uitvaartmaatschappijen staan zeker niet te springen om begraafplaatsen over te nemen.
Meer dan 4000?
Léon Bok: Hoeveel begraafplaatsen zijn er nu eigenlijk in Nederland? Is dat bekend? Heeft iemand of iets (een instantie) dat ooit uitgezocht? Leon Bok heeft een lijst die waarschijnlijk redelijk compleet is. Hij vertelt hoe hij er aan is gekomen en hoe het aantal begraafplaatsen op deze lijst toch constant verandert.

Ledenblad Terebinth Ledenblad Terebinth, Nummer 3 . september 2006.
Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Translatio Reliquiarum Thomas Kempensis
Op 4 juni 2006 werden de relieken van Thomas Kempis overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Zwolle. Tijdens een rondgang door de stad deden de relieken van deze beroemde vertegenwoordiger van de Moderne Devotie ook begraafplaats Bergklooster aan, waar hij ooit had geleefd en was begraven. De beheerder van de huidige begraafplaats, Bert Pierik, doet verslag van de translatie.
Maakbare funeraire cultuur in de Noordoost polder?
De maakbare samenleving was in de 20ste eeuw een gevleugeld begrip. Dat gold zeker voor de nieuw ingerichte Flevopolder. In een voorpublicatie van Flevoland & Lelystad laat Henk de Feijter zien, dat het ideaal van de maakbare samenleving ook op de begraafplaatsen veel van zijn glans heeft verloren.

Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 7, september 2006.
I
n het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Onkunde in schouwen
Bij een derde van alle sterfgevallen is het niet duidelijk waaraan de patiënt precies is overleden. Huisarts Feike Oppewal onderzocht vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen hoe huisartsen in Oost-Groningen met sterfgevallen omgaan. Een belangrijke conclusie van Oppewal is dat de huisartsen nauwelijks geschoold zijn in het vaststellen van de doodsoorzaak.
Flexibel en creatief aulabeheer
Verwacht of onverwacht, soms komt het voor dat de aula niet of net niet groot genoeg is voor een bepaald gezelschap. En dan moet een uitvaartondernemer in samenwerking met de beheerder gaan kijken wat de beste oplossing is. Aan de andere kant moeten zij ook een sfeervolle ruimte kunnen bieden voor kleine gezelschappen. Flexibiliteit en creativiteit zijn daarbij onontbeerlijk.

Begraafplaats Delden Verschillende kranten. 26 augustus 2006. Laatste eer
(ANP) Leden van het Queen's Coulour Squadron van de Britse luchtmacht dragen op de algemene begraafplaats in Delden de kist met de stoffelijke resten van bemanningsleden van een Britse bommen-werper uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de plechtigheid vloog een Britse Tornado jachtbommen-werper over als saluut en er werden kransen gelegd door nabestaanden en legerofficials. De bemanning is vorig jaar gevonden bij een grootscheepse bergings-operatie.

De Gelderlander. 30 augustus 2006. Harmonie begeleidt uitvaart van Vordenaar Wim Wichers
De christelijke muziekvereniging De Harmonie uit Gorssel - Eefde begeleidt woensdag de uitvaart van de Vordense oud - wethouder Wim Wichers.
Het orkest neemt deze taak over van haar Vordense zustervereniging Sursum Corda. Twee leden van die vereniging kwamen om bij een blikseminslag op de begraafplaats in Vorden. De leden, of ze nu aanwezig zijn geweest bij de tragische uitvaart of niet, zijn te zeer aangeslagen door de hele gebeurtenis om zelf te spelen op de begrafenis van Wim Wichers, hun trombonist die ‘leefde voor de muziek’.....

Einhovens dagblad. 30 augustus 2006. Als laatste in zijn eigen mortuarium
Inge Lepelaars: De laatste uitvaart die Pierre Vos uit Budel heeft geregeld, is die van zichzelf. Hét gezicht op uitvaartgebied in Budel en omgeving is vrijdag als gevolg van hartproblemen op 63-jarige leeftijd overleden.
Hij wordt morgen gecremeerd. Vos’ eigen uitvaart kent weinig opsmuk en is daarmee in overeenstemming met de persoon Pierre Vos, aldus Martin Horst, die de afgelopen drie jaar intensief samenwerkte met Vos. „Hij heeft alles zelf geregeld: van de muziek in het crematorium tot de rouwauto – absoluut een Mercedes – tot het feit dat hij géén foto op zijn bidprentje wil.“ Ook ligt Vos, op eigen verzoek, opgebaard in zijn eigen mortuarium aan de Maarheezerweg. Dat is al ruim drie jaar buiten gebruik. „Ik ben de laatste die daar opgebaard wordt“, zei Pierre Vos daar zelf over.Vos nam de uitvaartonderneming van zijn vader over. ’Wie bellen we het eerst: de vis of de vos?’ was een veelgehoorde uitspraak in Budel en omgeving bij een sterfgeval. Vis stond voor de huisartsen Visschers; Vos was de uitvaartondernemer. Acht jaar geleden ging Pierre Vos een ’samenwerking’ aan met Van der Stappen Uitvaartverzorging in Geldrop. „Hij gaf zijn zelfstandigheid op, maar bleef het gezicht“, aldus Horst. Daardoor had Pierre Vos de laatste jaren meer tijd voor zijn twee passies: zijn kleinkind Kris en fietsen met zijn vrouw.

Dagblad van het Noorden. 31 augustus 2006. Voor fans tot in de dood: uitvaart-Harley Davidson
Ride to live, live to ride, is de lijfspreuk van de harde kern van Harley Davidson-fans. Tegenwoordig kunnen ze zich daar tot het bittere einde aan houden. De rit naar hun laatste rustplaats kunnen ze maken met een zijspancombinatie van hun favoriete merk. Onder meer Uitvaartzorg Het Noorden in Groningen zet een machine in, die een doodskist kan vervoeren. Nabestaanden mogen deze bijzondere verschijning besturen en escorteren. De uitvaart-Harley is te zien op de door ettelijke tienduizenden mensen bezochte Harleydag, die zondag in Delfzijl wordt gehouden. Het Noorden heeft een kist met airbrush schilderwerk laten maken: adelaars en de tekst Ride on in Harley-heaven. De Groninger uitvaartverzorger wil motorrijders zo extra nadrukkelijk met de neus op de mogelijkheid drukken per Harley de laatste rit te maken, legt directeur Jan Woldhuis uit...... Cris Hut uit Delfzijl, organisator van de Harleydag, vindt een begrafenis met louter motorfietsen indrukwekkend. ”Zo breng je iemand écht weg. Daarbij vergeleken is een gewone uitvaart kil. Wanneer mij iets overkomt, wil ik mijn laatste rit ook per Harley maken.” .....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage