Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 28
10 juli 2006 t/m 15 juli 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten. 10 juli 2006. As van Alfred Dreyfus niet naar Pantheon
(AP) De as van de joodse officier Alfred Dreyfus wordt niet overgebracht naar het Pantheon, de prestigieuze rustplaats van Parijs. De Franse president Jacques Chirac leidt op woensdag 12 juli, als het honderd jaar geleden is dat Dreyfus werd gerehabiliteerd na ten onrechte te zijn beschuldigd van verraad, een nationale ceremonie ter nagedachtenis van de officier.

Snelbouwkist Volkskrant 11 juili 2006. Snelbouwkist in plaats van een bodybag
Industrieel-ontwerper Gijs Zijlstra zat net te broeden op een product om de computergestuurde freesmachine van een bevriende producent aan het werk te houden, toen hij vorig jaar de journaalbeelden zag van de bomaanslagen in Madrid. De aanblik van al die lichamen in bodybags vond hij mensonterend.
'Je kunt iemands lichaam niet terugsturen in een zak', vindt hij. Bovendien, stelt Zijlstra, zijn veel zakken niet biologisch afbreekbaar, waardoor ook de inhoud niet kan verteren....Hij ontwierp een eenvoudige kist van multiplex die zonder schroeven en spijkers in elkaar kan worden geklikt. Én plat kan worden vervoerd, wat flink scheelt in transportkosten. Het resultaat is de Everybody Coffin, een pakket van zes blanke plankjes die in een handomdraai in elkaar kunnen worden geklikt.......Voorlopig zijn maar dertig snel-bouwkisten verkocht. Maar nu zich een geldschieter heeft gemeld en een manager is aangenomen bij everybodycoffins.com, droomt Zijlstra alweer van nieuwe, duurzame modellen van geperst gras of van kokosvezel.

Notarissen aangeklaagd Volkskrant 13 juli 2006. Veel klachten tegen notaris in de Randstad
Een kleine groep notarissen is verantwoordelijk voor het gros van de klachten die klanten bij de rechtbank indienen. Notarissen uit Amsterdam en Haarlem worden vaker aangeklaagd dan hun collega's elders in het land, blijkt uit onderzoek door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).
Het onderzoek werd deze week gepubliceerd in Notariaat Magazine, het lijfblad van de notarissen. De klachten worden beoordeeld door Kamers van Toezicht, die deel uitmaken van de rechtbank......... Notarissen in Amsterdam worden het vaakst aangeklaagd. In die stad liep in 2005 1 klacht per 2,5 notaris. Daarmee is het aantal klachten in Amsterdam sinds 1999 verviervoudigd. In andere regio's steeg het aantal klachten eveneens. Ook in Haarlem (1 klacht per 2,75 notaris) en Den Haag (1 klacht per 4 notarissen) wordt relatief veel geklaagd.
Salomons heeft geen goede verklaring hiervoor. 'Wellicht zijn Amsterdammers eerder geneigd te klagen dan inwoners van andere delen van het land. Of hebben Amsterdamse en Haarlemse notarissen vaker met complexe zaken van doen.'
Gegevens over welke notarissen ooit aangeklaagd, berispt of geschorst zijn, zijn niet openbaar. Daardoor kunnen consumenten nergens nagaan of hun notaris wellicht een vlekje heeft. Terecht, vindt Salomons. 'Wij zijn erg voor transparantie, maar niet voor naming en shaming.'

Begraafplaats vredenhof op Schiermonnikoog Leeuwarder Courant. 14 juli 2006. Zes niet-eilanders krijgen op Schier geen laatste rustplaats
Trouwen op een eiland is al heel lang populair. Er begraven worden, wordt dat ook. En omdat een eiland maar klein is, zijn er maatregelen nodig. Van alle Friese waddeneilanden weert Schiermonnikoog de meeste dode niet-inwoners van de begraafplaats. Dit gebeurt gemiddeld zes keer per jaar. Het gaat dan om niet-eilanders, die graag op het eiland begraven willen worden. Het eiland hanteert strenge criteria bij de uitgifte van graven. Ook Ameland heeft vorig jaar regels opgesteld, hoewel het daar de afgelopen tien jaar maar vijf keer voorkwam.
Voor een graf op Schiermonnikoog moet een niet-eilander er in ieder geval gewoond hebben of familie in de eerste of tweede graad hebben. Ameland stelt als voorwaarde dat iemand op het eiland geboren moet zijn, of dat de ouders op het eiland woonden ten tijde van de geboorte. De strengere regels op Ameland zijn vorig jaar ingevoerd.....Ook op Terschelling bestaan sinds een half jaar criteria voor het toewijzen van graven. Iemand moet er geboren zijn, gewoond hebben, of aangespoeld zijn. De voorwaarden zijn voor de zekerheid ingevoerd. Het gebeurt slechts een enkele keer dat een niet-eilander op Terschelling begraven wil worden. Er is nog ruimte en niet-eilanders krijgen tot nu toe dispensatie van de regels.
Alleen op Vlieland bestaan nog geen regels voor het verkrijgen van graven. Het komt slechts incidenteel voor dat iemand van buiten zich er ter aarde laat bestellen. Wel laten veel mensen hun urn plaatsen in de urnenmuur op Vlieland. Meer dan de helft van de tachtig urnen is van voormalige toeristen meldt ambtenaar Peter Jan Tijdeman.

Verschillende kranten. 14 juli 2006. Resten castraat voor onderzoek opgegraven
De stoffelijke resten van een van de beroemdste castraatzangers van de achttiende eeuw, Carlo Bro-schi ofwel Farinelli, zijn opgegraven. Wetenschappers willen de anatomische effecten bestuderen van castratie op jonge jongens die zo een prachtig stemgeluid konden krijgen.
Korte tijd geleden is op het kerkhof Certosa in Bologna de laatste rustplaats van Farinelli ontdekt. Wetenschappers hopen dat het skelet van Farinelli duidelijkheid verschaft over zijn lichaamsbouw en over het enorme vocale bereik en de stemkracht van castraten. Het verwijderen van de testikels hield de stembanden klein, maar liet het lichaam en vooral de longen doorgroeien.....Farinelli (1705-1782) werd geboren in Napels. Waarschijnlijk werd hij op zijn achtste gecastreerd. Hij ging studeren bij Nicola Porpora en de castraat Antonio Bernacchi. Tijdens zijn muziekstudie erna in Napels was hij de beste leerling van de gebroeders Farina en nam hij de naam Farinelli aan. Hij groeide al snel uit tot een van de beste en meest gevraagde zangers van zijn tijd.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage