Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 22
29 mei 2006 t/m 5 juni 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Begraafplaats nr. 2, jaargang 8, zomer 2006, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. Nieuwe produkten en diensten, LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Samenwerking in Culemborg
Harry Perrée: Vroeger luidde het principe: ieder voor zich, God voor ons allen, ledere geloofsgemeenschap in Culemborg én de gemeente had een eigen begraafplaatsterrein met eigen regelingen en eigen tarieven. Kerkbesturen kochten een nieuwe vloer van de grafieges en de gemeente maakte zich niet druk als de begraafplaats vol raakte. Sinds katholiek, protestant en gemeente samenwerken in een beheersstichting gaat het beheer een stuk beter. "Begraafplaatsen die in deze vorm samenwerken kunnen hun tarieven drastisch verlagen," meent de beheerder zelfs.

Tubantia. 29 mei 2006. Hulpverleners zoeken naar kostbaarheden
........Een bijzonder succes is er aan het einde van de middag. De technische recherche heeft besloten het onderzoek naar de oorzaak van de brand pas te beginnen als dat zoektocht naar persoonlijke kostbaarheden is afgerond. Om vier uur richt die zich op de urn van Theo van Loon, de vader van Bert.
Bert was bij de zeer grote brand alles kwijtgeraakt en zei de urn het meest te missen. ‘Ik had er heel bewust voor gekozen om die bij me te houden’, zei hij. Brandweer, gemeente en politie waren tot de opvatting gekomen dat de urn van metaal de hitte en krachten van vallend puin doorstaan zou kunnen hebben.
Een kraan van sloopbedrijf Veldkamp begint om vier uur behoedzaam aan de achterkant van Blokker brokken steen, stukken verwarming, luxaflex, muren en dwarsbalken van de ruïne af te pellen. Tussendoor speuren politie- en brandweermannen met witte helmen de vrijkomende ruimte af, die ooit een woning was.
Op een gegeven moment buigen ze allen rond een plek en wenken. De urn is gevonden, beroet en open, maar nog wel gevuld. Ook het deksel wordt later teruggevonden. Met een half verkoolde tas, papieren en negatieven gaat de urn voorzichtig in een grote doos, die wordt dichtgetaped. Vandaag krijgt Bert van Loon alles terug.
.........

Begrafenis in EE Leeuwarder Courant, 1 juni 2006. Laatste eer in Ee
Meer dan vijftienhonderd mensen betoonden gisteren in Ee de laatste eer aan drie van de vier mannen die vorige week zijn verongelukt in het Dokkumer Grootdiep bij Oostrum. Er stond een lange rij in Ee, waar de condoleance uren in beslag nam. De politie had de Stienfeksterwei bij de gereformeerde kerk afgesloten voor het doorgaande verkeer.
De afscheidsdienst voor Reinier Prins (28), Jelle Kampen (28) en Sjouke de Jong (19) werd gehouden in een tent op het parkeerterrein naast de kerk. Omdat de tent vol was, konden bezoekers ook in de kerk terecht. Daar was de plechtigheid op een groot televisiescherm te volgen.De drie vrienden werkten samen bij loonbedrijf Prins. Voor de kerk waren de tractoren geparkeerd waarmee de mannen altijd het veld in trokken. Het drie tal kwam vorige week donderdagnacht om het leven nadat ze met hun auto in het water waren beland........

Verschillende kranten. 2 juni 2006. Reparatie in Pensioenwet moet armoe nabestaande voorkomen
(GPD) - Honderdduizenden gepensioneerden dreigen in armoe te raken als de partner overlijdt. Dit komt omdat veel pensioenfondsen het nabestaanden-pensioen hebben wegbezuinigd. De Tweede Kamer wil dit probleem oplossen in de nieuwe Pensioenwet.
Een groot aantal fondsen heeft het nabestaanden-pensioen versoberd of afgeschaft, zonder dit duidelijk aan de deelnemers te melden. Een nabestaanden-pensioen wordt bij overlijden uitgekeerd aan de partner. Het probleem speelt vooral bij weduwen, omdat in de regel de man eerder doodgaat en vrouwen vaak maar een klein pensioen opbouwen. Veel werkenden en gepensioneerden zijn zich hier niet van bewust....Om het probleem fundamenteel aan te pakken moeten mensen het recht krijgen een deel van hun ouderdomspensioen het pensioen dat ze zelf krijgen om te zetten in een nabestaandenpensioen. „Die mogelijk heid wordt nu al door sommige pensioenfondsen geboden maar wij willen dat iedereen da recht krijgt. Dan is in ieder geval verzekerd dat de nabestaan de niet onverzorgd achterblijft", aldus Omtzigt.

Volkskrant. 3 juni 2006. Donorplan Hoogervorst valt slecht
Patiëntenverenigingen willen andere aanpak
Patiëntenorganisaties zijn niet onder de indruk van de aanpak van minister Hoogervorst van Volksgezondheid om het donortekort te verminderen. 'Sympathiek, maar een druppel op een gloeiende plaat.'
Hoogervorst vraagt alle burgemeesters in een brief om inwoners van hun gemeenten een donorformulier mee te geven bij een paspoort- of rijbewijsaanvraag. Burgers kunnen hierop aangeven of zij na hun overlijden organen ter beschikking willen stellen.
Uit een proef in dertien gemeenten blijkt dat als alle gemeenten meedoen, jaarlijks ongeveer 100 duizend mensen hun toestemming of weigering laten registreren. Er zijn nu vijf miljoen registraties.
Betrokken patiëntenorganisaties reageren ambivalent. 'Wij steunen natuurlijk dit verzoek aan de gemeenten. Net als elk initiatief dat kan leiden tot meer donoren....... 'Twee- tot vijfhonderd doden zijn er jaarlijks door het donortekort. Dat is onacceptabel.' Als oplossing ziet zij een registratie voor iedereen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat degenen die niet reageren, hun organen beschikbaar stellen. Wel krijgen ze de mogelijkheid dit te corrigeren. 'Dan krijg je van acht miljoen mensen hun voorkeur en niet van slecht 100 duizend'

Verschillende kranten. 3 juni 2006. Meer donorregistraties door nieuwe aanpak
(ANP) Gemeenten moeten bij de afhandeling van burgerzaken hun inwoners donorformulieren meegeven. Daarop dringt minister Hans Hoogervorst aan in een brief aan alle gemeenten. Door deze aanpak zal het aantal geregistreerden in het donorregister jaarlijks met ongeveer honderdduizend stijgen. Eerder bekeek het ministerie in een proef of het meegeven van het formulier daadwerkelijk tot donoren leidde. In drie maanden tijd leverde het in zestien gemeenten meer dan driehonderd nieuwe orgaandonoren op.

Leeuwarder Courant, 3 juni 2006. Wijckel snakt
naar geld voor 'Menno's' tombe
Wietske Koen: De stichting Praalgraf Menno baron van Coehoorn heeft nog € 125.000 nodig voor de reparatie van de tombe van de vestingbouwer. Die bijdrage is aan de provincie gevraagd. Over enkele weken hoort de stichting of 'Menno's monument' opgelapt kan worden.
Het geluid van een stofzuiger weerklinkt in de kerk van Wijckel. „Wy dogge it rêstich oan, oars wurdt Menno wekker", grappen Tineke Gijzen en Renske Breeuwsma. Want de baron Van Coehoorn rust daar al meer dan drie eeuwen, ergens onder de vloer. Bij het hekje, onder de grote stenen, ze weten het niet. „Mar yn alle gefallen net yn'e sarkofaach", weet Renske, want dat is onderzocht.
Ze behoren tot de groep vrijwilligers die het godshuis wekelijks onder handen neemt. Tineke, die tegenover de kerk woont, kent het interieur al vanaf haar jeugd. Het 'jongfolk' zat altijd voorin. „Wy sitte by Menno, sei-ne wy doe", legt ze uit. Ze geeft ook rondleidingen in de kerk, die op woensdag- en zaterdagmiddag open is voor publiek. „Én as ik sjoch dat der op oare tiden guon yn wolle, doch ik de doar ek foar harren iepen." Vroeger was de kerk dagelijks te bezichtigen, maar door het tanend aantal vrijwilligers kan dat niet meer............Alle belangstellenden krijgen een jammerlijk verzakt praalgraf te zien. Stutten moeten voorkomen dat het nog meer overhelt. Voor de restauratie is €250.000 nodig. De helft daarvan is binnen. De overige €125.000 hoopt de in 2002 opgerichte Stichting Praalgraf Menno baron van Coehoorn van de provincie te krijgen. „Ein dizze moanne hearre wy dat", vertelt secretaris Jan de Vries. Blijft een provinciale bijdrage uit, dan moet de stichting elders bronnen aanboren. Maar de tijd dringt, want de verzakking gaat wel door......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage