Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 15
10 april 2006 t/m 16 april 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Roekenplaag in Heerewaarden in de Betuwe Roekenplaag op de begraafplaats in Heerewaarden in de Betuwe;
Tijdens de begrafenissen lopen de mensen met paraplu. De nesten mogen niet verwijderd worden omdat er wordt gebroed. Inmiddels hebben onbekenden vogels vergiftigd of doodgeschoten.

Verschillende kranten. 11 april 2006, Euthanasie wordt vaker thuis en gemiddeld bij jongere patiënten toegepast dan terminale sedatie.
Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC, het UMC Utrecht en het VU Medisch Centrum. Zij publiceren hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Archives of Internal Medicine’.
Met hun bevindingen willen de onderzoekers meer inzicht geven in de verschillen en overeenkomsten tussen euthanasie en terminale sedatie. Hierover bestaat vaak verwarring. Bij terminale sedatie dient een arts middelen toe om een ernstig zieke patiënt in een diepe slaap te brengen. Daarbij wordt meestal afgezien van verdere levensverlengende behande-lingen, zoals bijvoorbeeld de kunstmatige toediening van voeding of vocht, om het stervens-proces niet onnodig te verlengen. De patiënt overlijdt daarna meestal binnen enkele dagen. In geval van euthanasie dient een arts op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt een dodelijk middel toe, als gevolg waarvan de patiënt meestal vrijwel onmiddellijk overlijdt.
De onderzoekers vroegen 410 artsen uit diverse specialismen naar hun laatste patiënt die was overleden na de toepassing van terminale sedatie en naar hun laatste patiënt die was overleden na euthanasie. Terminale sedatie en euthanasie bleken beide te worden toegepast bij patiënten die ernstig lijden, hoewel ze meestal in verschillende klinische situaties worden uitgevoerd. Patiënten bij wie euthanasie werd uitgevoerd waren gemiddeld jonger, hadden vaker kanker en stierven vaker thuis dan patiënten bij wie terminale sedatie werd toegepast. Verzoeken om euthanasie werden vaker gedaan vanwege het vooruitzicht van lijden zonder uitzicht op verbetering en vanwege verlies van waardigheid en onafhankelijkheid. Terminale sedatie werd vaker uitgevoerd bij patiënten met hart- en vaatziekten, bij patiënten met een verminderd bewustzijn en bij patiënten die angstig of verward waren. Verzoeken van patiënten om terminale sedatie werden vaker gedaan vanwege ernstige pijnklachten. Bij het toepassen van terminale sedatie had de arts soms, net als bij euthanasie, de intentie om het levenseinde te bespoedigen. De mate van levensbekorting was bij terminale sedatie duidelijk kleiner dan bij euthanasie.

Verschillende kranten. 12 april 2006 : Advies: protocol hersendood bijstellen. Gezondheidsraad pleit voor aanpassing aan de nieuwe technieken
ANP: De Gezondheidsraad pleit ervoor het protocol dat artsen voorschrijft hoe ze bij een patiënt de hersendood moeten vaststellen, aan te passen aan nieuwe technieken die daarvoor beschikbaar zijn gekomen. Dat staat in een dinsdag verschenen advies.
Het protocol hoort bij de Wet op de orgaandonatie. Bij potentiële donoren met onherstelbare en dodelijke hersenschade moeten artsen de hersendood constateren voordat ze organen kunnen uitnemen. Volgens het huidige protocol is het niet goed mogelijk om de hersendood vast te stellen bij patiënten met ernstig hersenletsel die, om verdere schade te beperken, medicijnen krijgen die de hersenfunctie dempen. In zo'n geval moet soms dagen gewacht worden tot die medicijnen zijn uitgewerkt om de hersenactiviteit te meten en een eventuele hersendood vast te stellen. Al die tijd wordt de patiënt beademd en blijft het hart kloppen.
Maximale zekerheid
Met nieuwe technieken kan dat volgens de Gezondheidsraad inmiddels wel op "veilige, weinig belastende wijze'' en veel sneller. Transcranieel Doppleronderzoek (TCD) en CT-angiografie (CTA) kunnen samen met maximale zekerheid een blijvende doorbloedingsstilstand in de hersenen aantonen, aldus het advies. Als zo'n doorbloedingsstilstand lang genoeg heeft geduurd, staat die gelijk aan hersendood. De Gezondheidsraad vindt dertig minuten een ruime en veilige maatstaf.
Minder belastend
Bij jonge kinderen kunnen de twee technieken samen in de plaats komen van de nu vereiste, tijdrovende herhaling van het onderzoek om de hersendood vast te stellen. Zowel de Nederlandse Transplantatiestichting als de Nierstichting hopen dat het advies van de Gezondheidsraad overgenomen wordt. Ze zijn blij met de nieuwe methode die minder belastend is voor nabestaanden. Bovendien is het met deze methode makkelijker om eventuele wensen om organen te doneren te honoreren voor deze patiënten bij wie de hersendood lastig is vast te stellen.
Non-heart-beating
Tot nu toe was het alternatief om een zogenoemde non-heart-beating procedure te volgen. Daarbij wordt alle apparatuur uitgezet tot de patiënt is overleden om daarna weer alles in werking te stellen om de nieren in goede staat te houden. Op kleine schaal gebeurt dit inmiddels ook met leverdonaties en sinds kort ook longdonaties, maar bij hartdonaties is dit niet mogelijk.

Verschillende kranten: 12 april 2006. Meer orgaandonoren door nieuwe bepaling hersendood
Een nieuw protocol om hersendood vast te stellen kan zo'n twintig extra orgaandonoren per jaar opleveren. Dat zegt de Gezondheidsraad, die minister van volksgezondheid Hans Hoogervorst gisteren adviseerde de richtlijn aan te passen.
De extra donoren komen uit de groep patiënten met zulk ernstig hersenletsel, bijvoorbeeld door een ongeluk, dat zij geen overlevingskansen meer hebben. Zij worden met medicijnen in leven gehouden, maar die remmen de hersenactiviteit sterk. Dat kan zo ver gaan dat het soms niet eens mogelijk is om te zien of de hersenen nog functioneren. Omdat artsen ook niet onomstotelijk kunnen vaststellen dat de hersenen dood zijn, kunnen de patiënten nu niet als donor dienen..........................Reageert de patiënt nergens op, dan wordt gekeken of er nog elektrische prikkels door de hersenen gaan. Is ook dat niet het geval, dan mag de patiënt hersendood worden verklaard.
De Gezondheidsraad verwacht dat de nieuwe richtlijn na de zomer in de praktijk wordt ingevoerd. De be-nodigde scanapparatuur is in vrijwel alle ziekenhuizen al aanwezig. De Nederlandse Transplantatiestichting en de Nierstichting zijn blij met de nieuwe methode, die volgens hen minder belastend is voor nabe-staanden

Volkskrant: 15 april 2006. Wie treffen we aan op de eeuwige jachtvelden? Column
Het brood was op, en zo was ik om acht uur al bij de bakker. Daar stuitte ik op S., een 'spiritueel' type, uitgeloogd van te veel zuurdesembrood en bedreven in het maken van enge poppetjes zonder benen. Voor ik het wist, was ik op mijn nuchtere maag verwikkeld in een gesprek over zielen. Die konden zich 'in deze materialistische tijd' niet losmaken van de aarde en cirkelden na hun 'fysieke' dood nog tien dagen rond.
Hier had ik geen zin in. Donder op met je zielen, dacht ik, terwijl ik gedag zei. Het zat toch al niet mee. Mijn stuk was niet af, ik was mijn fietssleuteltje kwijt en ik had een afspraak. In de tram hing de graflucht van natte jassen en ongepoetstc tanden. Aan mijn linkervoet bolde een blaar op. Was ik maar dood, dacht ik voor de grap. Dat doe ik wel vaker -het geeft lucht..........................
Eind vorig jaar besloot de artsenorganisatie KNMG dat een slaappil voor stervenden de voorkeur verdient boven actieve levensbeëindiging. Het leek me een prachtoplossing. De arts wordt ontslagen van een gruwelijke plicht, de familie van een afgedwongen ja-woord. De zieke zou verlost zijn van lijden én van de angst om, als het uur u daar is, te worden gehouden aan zijn verklaring.
Maar de euthanasievoorstanders menen dat het recht op een zelfgekozen 'zachte dood' slinks wordt verkwanseld. Sutorius vroeg zich vorige week af in het Parool: 'Wordt palliatieve sedatie een sluiproute voor artsen die geen euthanasie willen plegen?'............ Wat treffen we aan op de eeuwige jachtvelden? Een mooie kamer met uitzicht op het dal, of wordt het tien jaar stront krabben uit ' astrale wc's? Voor het antwoord op die vraag, is het geloof uitgevonden. De ongelovigen hebben hun euthanasiecontract. Dat geeft ze de geruststelling alles in de hand te hebben. Regelt de babyboomer op tijd een godsdienst ,' met mooie doodstierlantijnen, dan heeft hij het helemaal voor elkaar. Alleen dat we ooit dood moeten blijft een bottleneck..............


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage